Hello World!

Τεχνολογία 5ης Γενιάς Ασύρματης Επικοινωνίας - 5G στην Ελλάδα

5g τεχνολογία διαδυκτίου στην Ελλάδα - ακτινοβολία

Σχετικά με την τεχνολογία 5g - Τί είναι το 5g; Βασικά χαρακτηριστικά, πώς λειτουργεί; Επικινδυνότητα; Ενέχει κινδύνους;

Μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής και πολλά δημοσιεύματα για την 5ης Γενιάς ασύρματη επικοινωνία 5G, πολλά από αυτά ιδιαίτερα αισιόδοξα και άλλα πάλι στη σφαίρα της μαύρης διεθνούς συνωμοσιολογίας, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα του 5G με γνώμονα την επιστημονική μα και παράλληλα την κοινωνική διάσταση στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ξεκίνησε να πλέει σε ταχύτητες 5ης Γενιάς ασύρματης επικοινωνίας 5G, καθώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕΤΤ που ενέκρινε το τεύχος, βάσει του οποίου διεξήχθη η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).

Ειδικότερα όσον αφορά τις συχνότητες εκπομπής των κεραιών 5ης γενιάς, σε συντομία πλέον 5G, η μετάδοση / εκπομπή  γίνεται σε τρείς περιοχές συχνοτήτων :

 1. Τη “χαμηλή” (low-band) με συχνότητες μικρότερες του 1 GHz,
 2. Τη “μεσαία” (mid-band) με συχνότητες μεταξύ 1 GHz και 6 GHz
 3. Tην “υψηλή” (high-band) με συχνότητες των 6 GHz και των 26 έως 28 GHz.

H τελευταία υψηλή ή χιλιοστομετρικά κύματα δεν χρησιμοποιείται ακόμα, καθώς το δίκτυο ξεκινά μεταδώσεις στις δυο πρώτες περιοχές (χαμηλή και μεσαία), οι οποίες δεν είναι μακριά από τις συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούνται, όπως WiFi (περιοχές 2,4 και 5,2 GHz) και δίκτυα 4G (στα 0,8, 1,8 και 2,6 GHz).

Φάσμα ακτινοβολίας 5g

Βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας 5g

Βασικά χαρακτηριστικά της εκπομπής 5G και των νέων δυνατοτήτων της, κατατάσσουν και αναγνωρίζουν την μετάβαση από το 4G στο 5G σαν τεχνολογική επανάσταση και ουσιαστικά την παρομοιάζουν σαν την μετάβαση που έγινε από το Dial-UpστοADSL. Η μετάβαση αυτή άλλαξε ριζικά τον επικοινωνιακό χάρτη στη χώρα με τελική κατάκτηση την ενοποίησης των δικτύων και προσφορά νέων δυνατοτήτων όπως VideoonDemand, ασύρματων καμερών, συστημάτων ανίχνευσης και εποπτείας κ.α.

Μπορούμε να συνοψίσουμε στα παρακάτω πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά του 5G, που  μας επιφυλάσσουν ένα μέλλον με ασύλληπτες δυνατότητες:

 • Πολύ υψηλότερες ταχύτητες δικτύων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν πάνω από 1 Gbps
 • Εξαιρετικά χαμηλός χρόνος απόκρισης (latency)
 • Aυξημένη χωρητικότητα δικτύου, με τους χρήστες να απολαμβάνουν υψηλότερες ταχύτητες και αξιοπιστία δικτύου
 • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων VoLTE για την παροχή υπηρεσιών φωνής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να κάνει και να δέχεται κλήσεις και να χρησιμοποιεί δεδομένα ταυτόχρονα, χωρίς διακοπή στην ταχύτητα download
 • Διασφάλιση καλύτερης ποιότητας και καθαρότητας στις φωνητικές κλήσεις, αλλά και υψηλής ποιότητας video calls χωρίς καθυστερήσεις ή pixelation
 • Προώθηση του Internet of Things δηλαδή, υποστήριξη της σύνδεσης εκατομμυρίων «έξυπνων» συσκευών στο Διαδίκτυο και τη δημιουργία μεγάλων δικτύων IoT
 • Η επέκταση των Gigabit δικτύων και του IοΤ θα υποστηρίξει τις έξυπνες πόλεις με νέες δυνατότητες σε σημαντικούς κλάδους (βιομηχανία, γεωργία, ενέργεια και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες)
 • Εξασφάλιση καλύτερηςκαι ευκολότερης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
 • Εξοικονόμηση ενέργειας καθώς το δίκτυο 5G είναι πιο αποδοτικό από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το 4G, ενδεικτικά πάνω από 1ΤΒ δεδομένων μπορεί να μεταδοθεί μέσω 5G δαπανώντας 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τις συνθήκες.
Μετρήσεις ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Φόβοι, αμφιβολίες και ερωτήματα λόγω της νέας άγνωστης τεχνολογίας

Παράλληλα όμως την ίδια στιγμή εγείρονται φόβοι, αμφιβολίες και ερωτήματα λόγω της νέας άγνωστης τεχνολογίας και της πιθανής παραπληροφόρησης λόγω του φόβου για το νέο και το άγνωστο που συμπεριλαμβάνει η εξέλιξη και που διακατέχει τις ανθρώπινες κοινωνίες, όπως μας έχει δείξει πολλές φορές η ιστορία.

Να θυμίσουμε τον αντίστοιχο θόρυβο που είχε γίνει για τις εκπομπές FM ραδιόφωνου την δεκαετία του 60, καθώς η άποψη πως τα ραδιοκύματα διαπερνούν τα ανθρώπινα σώματα δημιουργούσε κρίσεις πανικούς τεχνολογίας. Αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και υπάρχουν για την κινητή τηλεφωνία 3G και 4G και για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εντός της πόλης, από ανθρώπους που μετέφεραν δύο κινητά στις τσέπες τους ενώ δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ ενσύρματα ή Bluetooth ακουστικά.

Aς δούμε λοιπόν μερικά πιθανά μα και ενδεχομένως ρεαλιστικά μειονεκτήματα που μας έχουν απασχολήσει το κοινό σε σχέση με την τεχνολογία 5G, μην χάνοντας όμως την επιστημονική μας άποψη και πληρότητα:

 • Η εμβέλεια του δικτύου κεραιών τηλεφωνίας 5G μειώνεται: Η εμβέλεια θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα δίκτυα κεραιών 3G-4G, με αποτέλεσμα να απαιτείται πυκνότερο δίκτυο κεραιών. Αναμένεται να υπάρχουν περισσότεροι πυλώνες κινητής τηλεφωνίας, πιθανόν πομποί, επάνω σε στύλους ΔΕΗ ανά 100-200 μέτρα ή και σε πυλώνες φαναριών κυκλοφορίας ή σε κτήρια ανά οικοδομικό τετράγωνο ή και σε πολλαπλά σημεία εντός πολυπληθών κτηρίων υψηλών ορόφων ώστε να υπάρχει σωστή, αδιάλειπτη και σταθερή κάλυψη.
 • Η ανάγκη για περισσότερες κεραίες (αν και μικρότερες σε μέγεθος από τις υπάρχουσες) θα δημιουργήσει σίγουρα αντιδράσεις στο ζήτημα της αισθητικής αλλοίωσης του αστικού χώρου με παράλληλους ψυχολογικούς φόβους για την νέα τεχνολογία και τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία του πληθυσμού.
 • Ανησυχίες για τους κινδύνους στην υγεία: Η τεχνολογία είναι τόσο νέα που κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά υπάρχουν ή ποιοι μπορεί να είναι. Δεν υπάρχουν μελέτες από Ιατρικές σχολές και επιδημιολογικά συμπεράσματα. Δεν υπάρχει τίποτα καταγεγραμμένο και οτιδήποτε αναφέρεται είναι στην σφαίρα των προσωπικών απόψεων και μη επιστημονικά τεκμηριωμένο. Ωστόσο τα θέματα πυκνότητας ισχύος και τα όρια εκπομπής ακτινοβολιών τα καθορίζει η ΕΕΑΕ και η ΕΕΤΤ και βρίσκονται τουλάχιστον στο 60% των Ευρωπαϊκών ορίων.
 • Ανησυχίες για ζητήματα προσωπικών δεδομένων: Υπάρχει πιθανώς ένα ζήτημα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων καθώς η διακίνηση περισσότερων δεδομένων μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο για την προσωπική μας ελευθερία κίνησης και βούλησης. Το 5G δαιμονοποιείται επίσης ότι θα εγείρει ζητήματα, όπως οι παραβιάσεις δεδομένων και η χορηγούμενη από το κράτος εποπτεία, πολύ πιο εύκολα. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πιθανό έλεγχο μεγάλου όγκου πληθυσμού, διαπιστώνοντας τάσεις και απόψεις καθώς και πιθανές συμπεριφορές καταναλωτικής διάθεσης.
 • Κατάργηση τοπικής αποθήκευσης: οι νέες αυξημένες ταχύτητες Uploading/Downloading θα καταστήσουν παρωχημένα τα κλασικά αποθηκευτικά μέσα και θα φέρουν ισχυροποίηση των Cloud Technologies. Η ακόμα περισσότερο χρήση της αποθήκευσης των δεδομένων μας σε cloudservers και η δυνατότητα χρήσης τους σε πραγματικό χρόνο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της ιδιωτικότητας των προσωπικών μας αρχείων και φωτογραφικών δεδομένων.
 • Έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου: Καθώς οι χώρες της ΕΕ παλεύουν με την ιδέα της χρήσης 5G, το μεγάλο, προφανές, ερώτημα εδώ είναι αν η συνδεσιμότητα με ιλιγγιώδη ταχύτητα αντισταθμίζει τους πιθανούς κινδύνους καθώς επίσης και η διασφάλιση μέσω νομοθετικού πλαισίου που πρέπει να οριστεί για να διέπει την όλη τεχνολογία.
5g τεχνολογία διαδυκτίου στην Ελλάδα - ακτινοβολία

Σκέψεις και συμπέράσματα

Εν τέλει δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις θεωρίες συνωμοσίας που για πρώτη φορά έχουν συνοδεύσει μια νέα τεχνολογία. Αν και κάτι τέτοιο είναι παντελώς εκτός λογικής, οι θεωρίες συνωμοσίας ότι ο νέος Covid-19 μπορεί να συνδέεται με την τεχνολογία 5G οδήγησαν τους τελευταίους μήνες σε εμπρησμούς ιστών κινητής τηλεφωνίας σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες και σε επιθέσεις σε εργάτες συντήρησης - τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Άραγε οι υψηλές συχνότητες του 5G 28GHz μπορούν επίσης να επηρεάζουν την ζωή μας και την υγεία μας και το περιβάλλον στον πλανήτη μας; Κατά την κλασική Φυσική, όχι.

Είναι πραγματικό γεγονός ότι το 5G, καθώς είναι η ταχύτερη και πιο αξιόπιστη σύνδεση μέχρι σήμερα, θα φέρει επανάσταση όχι μόνο στον τρόπο που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πόλεις και οι δομές μας. Όλα μπορούν να συνδεθούν; αντικείμενα, έπιπλα, συσκευές, πακέτα σε δίκτυο παράδοσης, αισθητήρες σε ένα κτίριο. Εν ολίγοις, το 5G θα υποστηρίξει την επέκταση του διαδικτύου των πραγμάτων καθώς θα μπορεί να χειριστεί 1.000 φορές τον αριθμό των πραγμάτων που συνδέονται με το δίκτυο σε σύγκριση με το 4G.

Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να υποθέσει ότι το 5G θα φέρει επανάσταση σε μία νύκτα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η κάλυψη 4G δεν είναι καθολική περίπου 10 χρόνια μετά την εισαγωγή της. Η Opensignal εταιρεία στοιχείων για κινητά, ανέφερε ότι οι καταναλωτές σε μόλις πέντε χώρες έχουν πρόσβαση σε 4G στο 90% του χρόνου. «Δεν είναι παντού, και μερικές φορές υπερεκτιμούμε πόσο γρήγορα αυτά τα πράγματα μπορούν να διεισδύσουν σε μια αγορά με συνεπή τρόπο». Συμπερασματικά η ανάπτυξη του 5G χρειάζεται ακόμα αρκετό χρόνο.

Από την μεριά μας να καλωσορίσουμε την νέα τεχνολογία και βρίσκεται στο χέρι μας κοινωνικά και νομοθετικά, να φιλτράρουμε τις δυνατότητες της για το ευρύ καλό και την ανθρώπινη τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη.

Ο αρθρογράφος:

Βλαχάκης

 

 

 

 

 

 

 

Ο Βλαχάκης Μιχάλης είναι υπεύθυνος εργαστηρίου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών του www.aktinovolia.gr

Προέρχεται από το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τα τελευταία 9 χρόνια διενεργεί μετρήσεις ακτινοβολίας μέσω του εργαστηρίου www.aktinovolia.gr σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

 • To Aktinovolia.gr διενεργεί μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε όλη την Ελλάδα για κεραίες κινητής τηλεφωνίας, δορυφορικούς σταθμούς, υψηλή τάση, Radar: σε Επιχειρήσεις, Σχολικές Μονάδες, Οικίες, Γραφειακούς Επαγγελματικούς χώρους, Ιατρικά κέντρα, Διαγνωστικά κέντρα, Ξενοδοχεία, Βίλλες και Ενοικ. Καταλύματα, Νοσοκομεία, Δημοτικά διαμερίσματα, Οργανισμούς, Μουσεία, Σκάφη Αναψυχής, Πλοία, κ.α.
 • Μας εμπιστεύτηκαν για τις υπηρεσίες μας: J&P AVAX Κατασκευαστική, Χρηματιστήριο Αθηνών AthexGroup, HellasSat Greece/Cyprus, THALES Group, BP–Air (καύσιμα αεροσκαφών), Archirodon Κατασευαστική, Astoria Hotel, Candia Maris, Krini Beach Hotel, Galaxy Hotel, Avli Restaurant, Hotel Astoria Capsis, Renia Hotel, Asion Lithos (και πολλές άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια-κολλέγια), Τράπεζα Πειραιώς, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Ηλιαχτίδα ξενώνας παιδιών με νεοπλασίες, και πολλοί ιδιώτες για ιδιωτικές οικίες και επαγγελματικούς χώρους.
 • Τηλ: 2103008795 /  2810256248  /  6978557360
  Email:
  [email protected]  S. www.aktinovolia.gr

 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ην-Ων Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Βιβλιογραφία / Πηγές

www.potsandpansbyccg.com
www.allconnect.com
www.rcrwireless.com

www.rcrwireless.com
www.project-disco.org
www.2045.gr

www.wind.gr
www.vodafone.com
www.att.com

5g - ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΘΕΤΙΚΑ - ΑΡΝΗΤΙΚΑ - ΚΙΝΔΥΝΟΙ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Είναι επικίνδυνη ή όχι η ακτινοβολία από τα δίκτυα 5G;

Οι Βρετανοί μετρούν το ποσοστό ακτινοβολίας από το 5G

Πολύ μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από το εάν είναι επικίνδυνη ή όχι η ακτινοβολία από τα δίκτυα 5G.

.

H Ofcom, η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας δημοσίευσε τα αποτελέσματα από τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προκύπτει από τη χρήση των δικτύων 5ης γενιάς (5G) σε 16 από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα σημεία κάλυψης του 5G στην Αγγλία. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για όσους υποστηρίζουν σθεναρά την καθολική εγκατάσταση του 5G και αρκούντως αποθαρρυντικά για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη διάδοση του 5G στις σύγχρονες πόλεις.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η ακτινοβολία κινείται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν ακτινοβολία της τάξης του 1,5% σε σχέση με τα ποσοστά που θεωρούνται επικίνδυνα από τους διεθνούς φορείς. Είναι σημαντικό να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες έρευνες, καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται μία ανησυχητική στροφή μεγάλης μερίδας πολιτών εναντίον του 5G.

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι εκείνο της Ελβετίας, μίας από τις πρωτοπόρες χώρες στη δημιουργία δικτύων 5G, η οποία έφτασε σε σημείο να σταματήσει τις διαδικασίες υιοθέτησης του 5G, εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών μερίδας του κοινού που θεωρούσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την ακτινοβολία των δικτύων 5ης γενιάς. Περιττό να αναφερθεί ότι και στη χώρα μας υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες, όπως έχουν εκφραστεί στο Δήμο Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να σταματήσει εκεί η πιλοτική εφαρμογή του 5G στο κέντρο της πόλης.

Οι διαμαρτυρίες κινούνται γύρω από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, τις ενδεχόμενες αλλαγές στο DNA, την εμφάνιση νευρολογικών βλαβών, ακόμα και τα συμπτώματα μίας κατάστασης που ονομάζεται ως «ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία» και οδηγεί σε προβλήματα στον ύπνο, την έλλειψη ενέργειας, προσοχής και πονοκεφάλους, χωρίς, όμως, να μπορεί να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο από αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ: https://www.naftemporiki.gr/story/1564868/oi-bretanoi-metroun-to-pososto-aktinobolias-apo-to-5g

Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη

02-01-2021 εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Τα δίκτυα 5G θα αλλάξουν την καθημερινότητα

Οι περισσότερες προσδοκίες για το 2021 περιστρέφονται γύρω από την πρόοδο της επιστήμης: με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού να έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες του έτους που φεύγει, η επιστημονική πρόοδος στην ταχύτητα παραγωγής του εμβολίου είναι ο πλέον επιδραστικός παράγοντας για τη νέα χρονιά.

Παράλληλα, όσο ο εμβολιασμός θα μας επαναφέρει στην καθημερινότητά μας, τόσο θα αναδεικνύεται η προστιθέμενη αξία της τεχνολογικής προόδου στις ζωές μας. Και το επίκεντρο της τεχνολογικής προόδου – όχι μόνο για το 2021, αλλά για τα επόμενα χρόνια – είναι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, τα οποία μέσα στο προσεχές τρίμηνο θα επεκτείνουν την κάλυψή τους σε σημαντικό τμήμα της επικράτειας.

Το 5G συνεπάγεται μεγαλύτερες ταχύτητες και ποιοτικότερη σύνδεση. Η εμπειρία των χρηστών σίγουρα θα βελτιωθεί, ωστόσο η επίδραση θα είναι τεράστια σε εφαρμογές που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής και της δημόσιας σφαίρας: από την έξυπνη γεωργία μέχρι την ρομποτική ιατρική και από τα μη επανδρωμένα οχήματα στις έξυπνες πόλεις, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς πρόκειται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα όλων μας, μέσω των νέων δυνατοτήτων που θα έχουμε στην εργασία, την επικοινωνία, τις μετακινήσεις και, γενικότερα, τις δραστηριότητές μας.

Η είσοδος στην εποχή του 5G, λοιπόν, συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Και ο δρόμος για την Ελλάδα περνά μέσα από την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Αυτόν τον στόχο θέλουμε να υλοποιήσουμε μέσα από το Ταμείο «Φαιστός», το οποίο συστήσαμε προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε επιχειρηματικές δράσεις και ιδέες που βασίζονται στο 5G.

Η τεχνολογία τρέχει με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ένα παιδί του ’90, που παρατηρούσε εντυπωσιασμένο τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, σήμερα είναι πιθανά γονιός και το δικό του παιδί είναι ήδη εξοικειωμένο με λειτουργίες συσκευών που πριν από τριάντα μόλις χρόνια δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε ότι θα υπάρξουν. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύνοψη της 3ης βιομηχανικής επανάστασης και ταυτόχρονα μια εικόνα όσων φέρνει μαζί της η 4η.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις εξελίξεις όσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα θέλαμε. Μέσα, όμως, από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και από άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το 3D printing, μπροστά μας ανοίγεται μια νέα ευκαιρία. Και έχουμε τη θέληση, το σχέδιο, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα για να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» της 02-01-2021

9/10/2019 - Ερωτήσεις και απαντήσεις

η Ευρωπαική Επιτροπή συνιστά να υιοθετηθεί κοινή προσέγγιση στην Ε.Ε. για την ασφάλεια των δικτύων 5G

 

Για ποιον λόγο είναι σημαντικά για την Ευρώπη τα δίκτυα 5G;

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) θα αποτελέσουν τη μελλοντική ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας μας, καθώς θα συνδέουν δισεκατομμύρια αντικείμενα και συστήματα σε τομείς κρίσιμης σημασίας, μεταξύ των οποίων είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τραπεζικός τομέας, η υγεία και τα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες και υποστηρίζουν συστήματα ασφάλειας.

Τα δίκτυα 5G αποτελούν επίσης βασικό πόρο για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά. Τα έσοδα από τα δίκτυα 5G σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται ότι θα ανέλθουν σε 225 δισεκατ. EUR το 2025. Τα οφέλη της εισαγωγής των δικτύων 5G σε τέσσερις βασικούς κλάδους, και συγκεκριμένα στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της υγείας, των μεταφορών και της ενέργειας, μπορούν να ανέλθουν σε 114 δισεκατ. EUR ετησίως.

Η εξάπλωση της τεχνολογίας 5G εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Από κοινού με τους φορείς εκμετάλλευσης, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν επί του παρόντος σημαντικά μέτρα για την προετοιμασία τους, ιδίως μέσω της διοργάνωσης εθνικών δημοπρασιών για τις σχετικές ζώνες συχνοτήτων.

Σε επίπεδο ΕΕ, στο σχέδιο δράσης 5G καθορίζονται οι ημερομηνίες στόχου για την εμπορική διάθεση των δικτύων το 2020 σε όλα τα κράτη μέλη και για τη συνολική ανάπτυξή τους το 2025 στις πόλεις και κατά μήκος των κύριων αξόνων μεταφορών. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου 5G της Επιτροπής , οι ευρωπαϊκοί φορείς εκμετάλλευσης ανταγωνίζονται με άλλες πρωτοπόρες περιοχές του κόσμου που προετοιμάζονται για την εμπορική διάθεση των δικτύων 5G εντός του έτους. Η ΕΕ πρωτοστατεί παγκοσμίως στις δραστηριότητες διεξαγωγής δοκιμών στον τομέα των δικτύων 5G, κυρίως χάρη στη σύμπραξη της Επιτροπής, για τα δίκτυα 5G, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με 139 δοκιμές σε 23 κράτη μέλη, κυρίως σε βασικούς κάθετους τομείς.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών θα υποστηρίζει την εγκατάσταση και την εξάπλωση των δικτύων 5G, ιδίως όσον αφορά την εκχώρηση ραδιοφάσματος, επενδυτικές πρωτοβουλίες και ευνοϊκούς όρους πλαισίου, ενώ οι κανόνες που εγκρίθηκαν πρόσφατα για το ανοικτό διαδίκτυο παρέχουν ασφάλεια δικαίου για την εγκατάσταση εφαρμογών 5G. Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι φορείς της αγοράς προγραμματίζουν προς το παρόν τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν σε υποδομές και προβαίνουν σε συμπράξεις για τη μετάβαση των τεχνολογικών λύσεων από το στάδιο των δοκιμών στην εμπορική εγκατάσταση.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα ασφάλειας που διαπιστώθηκαν στη συντονισμένη εκτίμηση επικινδυνότητας;

Στην έκθεση επισημαίνονται ορισμένα σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, τα οποία είναι πιθανόν να εμφανιστούν ή να καταστούν πιο εμφανή στα δίκτυα 5G, σε σύγκριση με την κατάσταση στα υφιστάμενα δίκτυα:

Αυτά τα προβλήματα ασφάλειας συνδέονται κυρίως με:

 • βασικές καινοτομίες της τεχνολογίας 5G (οι οποίες θα επιφέρουν επίσης ορισμένες συγκεκριμένες βελτιώσεις στην ασφάλεια), ιδίως η σημαντική συνιστώσα του λογισμικού και το ευρύ φάσμα υπηρεσιών και εφαρμογών που καθίστανται δυνατές με την τεχνολογία 5G·
 • τον ρόλο των προμηθευτών στην κατασκευή και τη λειτουργία των δικτύων 5G και τον βαθμό εξάρτησης από μεμονωμένους προμηθευτές.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα έχει ως αποτέλεσμα:

 • Αυξημένη έκθεση σε επιθέσεις και περισσότερα πιθανά σημεία εισόδου των επιτιθέμενων: επειδή τα δίκτυα 5G βασίζονται όλο και περισσότερο σε λογισμικό, καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικοί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με σημαντικά κενά ασφάλειας, όπως αυτά που οφείλονται σε ανεπαρκείς διαδικασίες ανάπτυξης λογισμικού από τους προμηθευτές. Θα μπορούσαν επίσης να διευκολύνουν τους επιτιθέμενους στην κακόβουλη είσοδό τους από την πίσω πόρτα (καταπακτή) σε προϊόντα και να καταστήσουν πιο δύσκολη την ανίχνευσή τους.
 • Λόγω των νέων χαρακτηριστικών της αρχιτεκτονικής του δικτύου 5G και των νέων λειτουργιών, ορισμένα τμήματα του εξοπλισμού ή των λειτουργιών του δικτύου καθίστανται πιο ευαίσθητα, όπως οι σταθμοί βάσης ή οι βασικές λειτουργίες τεχνικής διαχείρισης των δικτύων.
 • Αυξημένη έκθεση σε κινδύνους συνδεόμενους με την στήριξη των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας στους προμηθευτές. Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε περισσότερες διαδρομές απειλής που ενδέχεται να εκμεταλλευθούν οι επιτιθέμενοι και σε αύξηση της δυνητικής σοβαρότητας των επιπτώσεων των εν λόγω επιθέσεων. Μεταξύ των διαφόρων δυνητικών παραγόντων, κράτη μη μέλη της ΕΕ ή φορείς που υποστηρίζονται από κράτη θεωρούνται ως οι σοβαρότεροι και οι πλέον πιθανοί παράγοντες να θέσουν στο στόχαστρο δίκτυα 5G.
 • Σε αυτή την αυξημένη έκθεση σε επιθέσεις που διευκολύνονται από τους προμηθευτές, το προφίλ επικινδυνότητας κάθε μεμονωμένου προμηθευτή θα αποβεί ιδιαίτερα σημαντικό, όπως και η πιθανότητα ο προμηθευτής να υποστεί παρεμβολή από χώρα μη μέλος της ΕΕ.
 • Αυξημένοι κίνδυνοι από τη μεγάλη εξάρτηση από προμηθευτές: η μεγάλη εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή αυξάνει την έκθεση σε δυνητική διακοπή εφοδιασμού, με αποτέλεσμα, παραδείγματος χάριν, την εμπορική αποτυχία και τις συνέπειές της. Εντείνει επίσης τις πιθανές επιπτώσεις των αδυναμιών ή των τρωτών σημείων και την πιθανή εκμετάλλευσή τους από παράγοντες απειλής, ιδίως όταν η εξάρτηση αφορά προμηθευτή που παρουσιάζει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.
 • Οι απειλές κατά της διαθεσιμότητας και της ακεραιότητας των δικτύων θα αποτελέσουν μείζονα προβλήματα από άποψη ασφάλειας: εκτός από τις απειλές κατά της εμπιστευτικότητας και της ιδιωτικής ζωής, και καθώς τα δίκτυα 5G αναμένεται να καταστούν ο κορμός πολλών κρίσιμων εφαρμογών της τεχνολογίας των πληροφοριών (ΤΠ), η ακεραιότητα και η διαθεσιμότητα των εν λόγω δικτύων θα εγείρουν μεγάλες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και θα αποτελέσουν σημαντική πρόκληση όσον αφορά την ασφάλεια για την ΕΕ.

Για ποιον λόγο χρειάζεται εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με τα μελλοντικά δίκτυα 5G;

Μετά την εισαγωγή τους, τα δίκτυα 5G θα αποτελέσουν τον κορμό ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών, ουσιωδών για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και για τη διατήρηση και την εκτέλεση ζωτικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τραπεζικός τομέας, η υγεία και τα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου. Η διοργάνωση δημοκρατικών διαδικασιών, όπως οι εκλογές, θα βασίζεται επίσης ολοένα και περισσότερο σε ψηφιακές υποδομές και σε δίκτυα 5G.

Τυχόν τρωτά σημεία των δικτύων 5G θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό την υπονόμευση αυτών των συστημάτων και των ψηφιακών υποδομών με αποτέλεσμα την πρόκληση πολύ σοβαρών ζημιών ή την ευρείας κλίμακας κλοπή δεδομένων ή την κατασκοπεία. Η εξάρτηση πολλών κρίσιμων υπηρεσιών από τα δίκτυα 5G ενδέχεται να έχει σοβαρότατες συνέπειες σε περίπτωση συστημικής και εκτεταμένης διαταραχής. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται μια αξιόπιστη προσέγγιση βάσει επικινδυνότητας και όχι μια προσέγγιση που θα βασίζεται κυρίως σε εκ των υστέρων μέτρα άμβλυνσης.

Τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους κατά της ασφάλειας που συνδέονται με τα δίκτυα 5G και προς το παρόν εξετάζουν ή λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων, όπως επίσης προσβλέπουν σε μια κοινή προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ, όπως δήλωσαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2019.

Για τον λόγο αυτό, στις 26 Μαρτίου 2019, η Επιτροπή δημοσίευσε σύσταση προς τα κράτη μέλη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την εκτίμηση της επικινδυνότητας των δικτύων 5G όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να ενισχύσουν τα μέτρα άμβλυνσης της επικινδυνότητας.

Η εν λόγω σύσταση περιέχει ευρύ φάσμα ήδη υφιστάμενων μέσων για την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και καθιστά δυνατή τη συλλογική δράση της ΕΕ για την προστασία της οικονομίας και της κοινωνίας της, στην οποία εντάσσονται η πρώτη, σε κλίμακα Ένωσης, νομοθεσία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (οδηγία για την ασφάλεια συστημάτων δικτύου και πληροφοριών), η πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες.

Για ποιον λόγο χρειάζεται να αναληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφάλεια των δικτύων 5G; 

Η κατοχύρωση της ασφάλειας των δικτύων 5G στον κυβερνοχώρο αποτελεί θέμα στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, σε μια εποχή στην οποία οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται συνεχώς και είναι πιο επιτηδευμένες από ποτέ, όταν μάλιστα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στο διαδίκτυο.

Στη σύνοδό τους στις 22 Μαρτίου 2019, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δήλωσαν ότι προσδοκούν από την Επιτροπή να προβεί σε συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά την ασφάλεια των δικτύων 5G. Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις απειλές κατά της ασφάλειας που συνδέονται με την αυξανόμενη τεχνολογική παρουσία της Κίνας στην Ένωση, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να αναλάβουν δράση σε επίπεδο Ένωσης.

Λόγω της διασύνδεσης των ψηφιακών υποδομών και του διεθνικού χαρακτήρα τους, καθώς και λόγω της διασυνοριακής φύσης των ενεχόμενων απειλών, τυχόν τρωτά σημεία στα δίκτυα 5G ή κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τα μελλοντικά δίκτυα σε ένα κράτος μέλος θα πλήξουν την Ένωση στο σύνολό της. Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να διασφαλισθεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με συντονισμένα μέτρα που θα ληφθούν ταυτόχρονα σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πέραν αυτού, η ασφάλεια των δικτύων 5G στον κυβερνοχώρο είναι καίριας σημασίας για να εξασφαλισθεί η στρατηγική αυτονομία της Ένωσης, όπως αναγνωρίζεται στην κοινή ανακοίνωση με τίτλο «ΕΕ-Κίνα - Στρατηγική προοπτική». Οι ξένες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, η αγορά κρίσιμων πάγιων στοιχείων, τεχνολογιών και υποδομών στην ΕΕ, η συμμετοχή στην κατάρτιση προτύπων της ΕΕ και η προμήθεια κρίσιμου εξοπλισμού ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ. Αυτό αφορά ιδιαιτέρως τις κρίσιμες υποδομές, όπως τα δίκτυα 5G, τα οποία θα καταστούν ουσιώδη για το μέλλον μας, και είναι απαραίτητο να είναι απόλυτα ασφαλή.

Πώς λειτουργεί ο συντονισμός της ΕΕ; Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα;

1. Σε εθνικό επίπεδο

Όλα τα κράτη μέλη έχουν ολοκληρώσει την εθνική εκτίμηση επικινδυνότητας για τις υποδομές του δικτύου 5G. Σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να επικαιροποιήσουν τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφάλειας για τους παρόχους δικτύων και να προβλέψουν όρους για την κατοχύρωση της ασφάλειας των δημόσιων δικτύων, ειδικά κατά τις διαδικασίες χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε ζώνες 5G. Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυστηρές υποχρεώσεις για τους προμηθευτές και τους φορείς εκμετάλλευσης όσον αφορά την κατοχύρωση της ασφάλειας των δικτύων. Στις εθνικές εκτιμήσεις επικινδυνότητας και στα εθνικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες επικινδυνότητας, όπως οι τεχνικής φύσεως κίνδυνοι και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη συμπεριφορά των προμηθευτών ή των φορέων εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τρίτες χώρες. Οι εθνικές εκτιμήσεις επικινδυνότητας θα αποτελέσουν κεντρικό στοιχείο για την εκπόνηση συντονισμένης εκτίμησης επικινδυνότητας σε επίπεδο ΕΕ.

Πέραν αυτού, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να εξαιρούν από τις αγορές τους, για λόγους εθνικής ασφάλειας, επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα και το νομικό πλαίσιο της χώρας.

 2. Σε επίπεδο ΕΕ

Τα κράτη μέλη αντάλλαξαν πληροφορίες και, με την υποστήριξη της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, ολοκλήρωσαν τη συντονισμένη εκτίμηση της επικινδυνότητας. Με βάση την εν λόγω εκτίμηση, τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν σε μια δέσμη μέτρων τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν με σκοπό την άμβλυνση της επικινδυνότητας όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που διαπιστώνεται σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ. Στα μέτρα αυτά είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται, παραδείγματος χάριν, απαιτήσεις πιστοποίησης, δοκιμές, έλεγχοι, καθώς και ταυτοποίηση προϊόντων ή προμηθευτών που θεωρούνται δυνητικά μη ασφαλείς. Τα εν λόγω μέτρα θα ορίσει η ομάδα συνεργασίας αρμόδιων αρχών, όπως προβλέπεται στην οδηγία για την ασφάλεια συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, με τη βοήθεια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο. Αυτό το συντονισμένο έργο αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τις δράσεις των κρατών μελών σε εθνικό επίπεδο και θα παρέχει καθοδήγηση στην Επιτροπή για ενδεχόμενες περαιτέρω ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν ειδικές απαιτήσεις ασφάλειας, τις οποίες θα μπορούν να εφαρμόζουν στις δημόσιες συμβάσεις για τα δίκτυα 5G, καθώς και υποχρεωτικές απαιτήσεις για την εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας.

Ποιες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ είναι ήδη διαθέσιμες ή εφαρμόζονται επί του παρόντος με σκοπό την προστασία των μελλοντικών δικτύων 5G;

Η ΕΕ διαθέτει σειρά μέσων για την προστασία των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων είναι η νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ περί ασφάλειας στον κυβερνοχώροασφάλειας στον κυβερνοχώρο (οδηγία για την ασφάλεια συστημάτων δικτύου και πληροφοριών), η πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και οι νέοι κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να εξαιρούν από τις αγορές τους, για λόγους εθνικής ασφάλειας, επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα και το νομικό πλαίσιο της χώρας.

Κανόνες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών: Τα κράτη μέλη οφείλουν να κατοχυρώσουν τη διατήρηση της ακεραιότητας και της ασφάλειας των δημόσιων δικτύων επικοινωνιών, με υποχρεώσεις που διασφαλίζουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την κατάλληλη διαχείριση ενδεχόμενων κινδύνων κατά της ασφάλειας δικτύων και υπηρεσιών. Ο νέος κώδικας τηλεπικοινωνιών προβλέπει επίσης ότι οι αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων είναι η αρμοδιότητα να εκδίδουν δεσμευτικές οδηγίες και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις εν λόγω οδηγίες. Επιτρέπεται επίσης στα κράτη μέλη να θέτουν όρους που αφορούν την ασφάλεια των δημόσιων δικτύων κατά της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στη γενική άδεια, με σκοπό την προστασία της εμπιστευτικότητας των επικοινωνιών.

Μέσα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας: Το ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για ψηφιακά προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες συνιστά ουσιαστικό μέσο υποστήριξης της προώθησης συνεκτικών επιπέδων ασφάλειας. Θα πρέπει να επιτρέπει την ανάπτυξη συστημάτων πιστοποίησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για να καλυφθούν οι ανάγκες των χρηστών εξοπλισμού και λογισμικού σχετικών με το 5G.

Για να υποστηριχθεί η εκπλήρωση των εν λόγω υποχρεώσεων και η εφαρμογή των μέσων, η Ένωση έχει συστήσει ορισμένους φορείς συνεργασίας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο (ENISA), η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν εκπονήσει τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με την αναφορά περιστατικών, τα μέτρα ασφάλειας, τις απειλές και τα πάγια στοιχεία. Στην ομάδα συνεργασίας που συστάθηκε με την οδηγία για την ασφάλεια συστημάτων δικτύου και πληροφοριών συμμετέχουν αρμόδιες αρχές με στόχο τη στήριξη και τη διευκόλυνση της συνεργασίας, ιδίως με την παροχή στρατηγικής καθοδήγησης.

Για την κατοχύρωση της κυβερνοασφάλειας απαιτείται επίσης η διατήρηση επαρκούς επιπέδου στρατηγικής αυτονομίας με την επίτευξη κρίσιμης μάζας επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια και σε προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες στην ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στον στόχο αυτό στην επόμενη δημοσιονομική περίοδο της ΕΕ, ιδίως με την πρότασή της για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», και πρότεινε τη δημιουργία νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο και ενός δικτύου για την υλοποίηση σχετικών έργων στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας.

Κανόνες στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων: Οι κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογούμενων, διότι διασφαλίζουν ότι οι δημόσιες συμβάσεις ανατίθενται με διαδικασίες διαγωνισμού, ανοικτές και διαφανείς οι οποίες υπόκεινται σε σωστές ρυθμίσεις.

Στις οδηγίες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις δεν γίνεται διάκριση μεταξύ ενωσιακών και μη ενωσιακών οικονομικών φορέων, προβλέπονται όμως ορισμένες διασφαλίσεις. Παραδείγματος χάριν, επιτρέπεται στις αναθέτουσες αρχές να απορρίπτουν, υπό ορισμένους όρους, αδικαιολόγητα χαμηλές προσφορές ή προσφορές στις οποίες δεν τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας ή τα εργασιακά και τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Επιτρέπουν επίσης στις αναθέτουσες αρχές να προστατεύουν τα οικεία ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας.

Κανόνες για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων: Ο νέος κανονισμός άρχισε να ισχύει τον Απρίλιο του 2019 και θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Νοέμβριο του 2020. Θα παρέχει ένα ισχυρό μέσο με το οποίο θα εντοπίζονται ξένες επενδύσεις σε κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία, τεχνολογίες και υποδομές και θα αυξάνεται η σχετική ενημέρωση. Θα συμβάλλει περαιτέρω στον από κοινού εντοπισμό και αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης που εγείρονται από αγορές που πραγματοποιήθηκαν σε ευαίσθητους τομείς. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη ισχύος του κανονισμού έως την έναρξη εφαρμογής του, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές των οικείων εθνικών εσωτερικών πρακτικών και νομοθετικών διατάξεων και να δημιουργήσουν τις διοικητικές δομές για να διασφαλίσουν αποτελεσματική συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ με την Επιτροπή σύμφωνα με τους υφιστάμενους μηχανισμούς.

Καθεστώς οριζόντων κυρώσεων για την καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων: Το νέο καθεστώς στο οποίο συμφώνησαν τα κράτη μέλη τον Μάιο του 2019 θα είναι παγκόσμιας εμβέλειας και θα δίνει στην ΕΕ τη δυνατότητα να αντιδρά με ευελιξία, ανεξάρτητα από τον τόπο από τον οποίο εξαπολύονται οι κυβερνοεπιθέσεις και ανεξάρτητα αν εξαπολύονται από κρατικούς ή μη κρατικούς παράγοντες. Όταν το εν λόγω καθεστώς κυρώσεων εγκριθεί, θα δίνει τη δυνατότητα στην Ένωση να αντιδρά σε κυβερνοεπιθέσεις με «σημαντικές επιπτώσεις» που απειλούν την ακεραιότητα και την ασφάλεια της ΕΕ, των κρατών μελών και των πολιτών μας.

Ποιον είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο σε αυτόν τον συντονισμό;

Η πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο παρέχει μόνιμη και ισχυρότερη εντολή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο παρέχει ήδη στήριξη στην Επιτροπή στον τομέα της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Από κοινού με τα κράτη μέλη και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ο ENISA έχει εκπονήσει τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με την αναφορά περιστατικών, τα μέτρα προστασίας, τις απειλές και τα πάγια στοιχεία.

Πέραν αυτού, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο έχει ήδη εκπονήσει ειδική χαρτογράφηση των δικτύων 5G, στην οποία εξετάζονται λεπτομερέστερα ορισμένες τεχνικές πτυχές που καλύπτει η έκθεση υψηλού επιπέδου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο θα εργασθεί επίσης με αντικείμενο την ανάπτυξη ευρωπαϊκής εμβέλειας συστημάτων πιστοποίησης, όπως προβλέπεται στην πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, η ομάδα συνεργασίας θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια εργαλειοθήκη μέτρων άμβλυνσης για την αντιμετώπιση κινδύνων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που εντοπίζονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Η Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο θα προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για τη διαμόρφωση του πλαισίου πιστοποίησης σε κλίμακα ΕΕ, σύμφωνα με την πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεργασθούν με την Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, για να δοθεί προτεραιότητα σε ένα σύστημα πιστοποίησης που θα καλύπτει τα δίκτυα και τον εξοπλισμό 5G.

Έως την 1η Οκτωβρίου 2020 τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με την Επιτροπή, θα πρέπει να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της σύστασης, ώστε να προσδιορισθεί εάν χρειάζεται να αναληφθεί περαιτέρω δράση. Στην αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της συντονισμένης ευρωπαϊκής εκτίμησης επικινδυνότητας και η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες

Δελτίο Τύπου: Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν έκθεση σχετικά με τη συντονισμένη από την ΕΕ εκτίμηση επικινδυνότητας των δικτύων 5G ως προς την ασφάλειά τους.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/MEMO_19_1833

5G 101 - Πηγή Android.gr - 28 Ιαν. 2019

Τι είναι το 5G και γιατί η μετάβαση απο το 4G στο 5G είναι άλμα και όχι βήμα

 

Όσοι παρακολουθείτε τις τεχνολογικές ειδήσεις τον τελευταίο 6μηνο σίγουρα θα έχετε βαρεθεί να ακούτε τον όρο 5G, με τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες κινητών τηλεφώνων να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση τους να κυκλοφορήσουν συσκευές που θα υποστηρίζουν τη νέα γενιά δικτύων.

Τι σημαίνει 5G λοιπόν; Τίποτα περισσότερο απο το Fifth Generation, δηλαδή Πέμπτη γενιά τηλεπικοινωνιακου δικτύου ελληνιστί , το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το 4G, το οποίο πηρε τη θέση του 3G και ούτω κάθε εξής.

 1. Η πρώτη γενιά (1G) ηταν το αρχικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που εμφανίστηκε το ’90
 2. Η δεύτερη γενιά  (2G) ήταν αυτή που επέτρεψε στα κινητά μας τηλέφωνα να στέλνουν και να λαμβάνουν SMS
 3. Η τρίτη γενιά (3G) έδωσε σε όλους μας τη δυνατότητα να συνδεόμαστε στο Internet απο το κινητό μας.
 4. Τις επιπτώσεις της τέταρτης γενιάς (4G) θα τις έχετε βιώσει όλοι όταν έχετε βρεθεί εντός και εκτός 4G δικτύου . Η τέταρτη γενιά, μας έφερε τις μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που απολαμβάνουμε σήμερα.

Σε τι είναι καλύτερο απο το 4G.

Η πρώτη σκέψη που πιθανότατα σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας 5G, θα είναι οτι έχουμε να κάνουμε με σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων , και φυσικά αυτό ισχύει, αφού απο τα 500MB/s που μπορεί να πιάσει θεωρητικά το LTE/4G, φτάνουμε στα σχεδόν 10GB/S του 5G, δηλαδή περίπου 20 φορές μεγαλύτερες “θεωρητικές” ταχύτητες.

Βέβαια, όσο πιάνει τα 500MB/s το μέσο 4G δίκτυο, άλλο τόσο θα πιάνει και τα 10GB το μέσo 5G, αλλα το ζητούμενο είναι οτι τα 30MB/s που έχουμε ως “ρεαλιστική” ταχύτητα με τα υπάρχοντα δίκτυα 4G, θα πολλαπλασιαστούν. Η μεγάλη δύναμη του 5G όμως βρίσκεται αλλού.

Latency μόλις 1ms!!

To μεγάλο οπλο της πέμπτης γενιάς τηλεπικοινωνιακών δικτύων δεν είναι άλλο απο την άμεση απόκριση της μεταξύ των συσκευών επικοινωνίας.

Στο 4G η καθυστέρηση αυτή, κυμαίνεται απο τα 10ms μέχρι και τα 50ms, μετά τον ερχομό του 5G όμως, ο αριθμός αυτός θα φτάσει κάτω απο το 1ms!

Στο κινητό σας τηλέφωνο αυτό πιθανότατα δε θα προσφέρει κάποια ουσιαστική βελτίωση, αλλα υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές που αυτή η ουσιαστικά μηδενική καθυστέρηση στην επικοινωνία θα προσφέρει τεράστιο σπρώξιμο στις δυνατότητες τους.

Φανταστείτε ένα σύστημα αυτόματης οδήγησης στο οποίο η επικοινωνία μεταξύ των αυτοκινήτων θα είναι ακαριαία, ή μια συσκευή τηλεϊταρικής η οποία θα μεταφέρει τις κινήσεις του χειριστή σε πραγματικό χρόνο. Επίσης πολύ σημαντική βελτίωση θα έχουμε και σε περιπτώσεις που πολλές συσκευές είναι αναγκασμένες να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο, οπως π.χ μια ομάδα απο Drones που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην διάσωση κάποιου συνανθρώπου μας.

Είμαστε δυο, είμαστε τρείς είμαστε χίλιοι δεκατρείς

Εξίσου σημαντική παράμετρος της νέας τεχνολογίας, είναι η ικανότητα του 5G να εξυπηρετεί χωρίς να “μπουκώνει” πολλούς περισσότερους χρήστες την ίδια στιγμή, κάτι που το κάνει ιδανικό για χρήση σε πολυπληθείς αστικές περιοχές.

Με μια πρόχειρη αναλογία, τα 5G δίκτυα θα μπορούν να εξυπηρετούν σχεδόν 1000 φορές περισσότερους χρήστες ταυτόχρονα, σε σχέση με τα 4G.

Δυο πορτες έχει η ζωή, δύο διαφορετικά εύρη συχνοτήτων το 5G

Το 5G θα παίζει μπάλα σε δυο διαφορετικά εύρη συχνοτήτων αυτές κάτω απο τα 6Ghz και αυτες πάνω απο αυτά.

Όσα δίκτυα θα βασίζονται σε 5G χαμηλών συχνοτήτων, θα χρησιμοποιούν τις συχνότητες των υπαρχόντων LTE και WiFi δικτύων , με τους περισσότερους απο τους παρόχους να στοχεύουν σε αυτό το εύρος, αφού έχει μεγάλη κάλυψη και εξίσου μεγάλη ικανότητα διείσδυσης σε κτήρια. Η ταχύτητα σε αυτή την περίπτωση έχει μια αύξηση του 25-50% σε σχέση με το 4G.

Το “πραγματικό” 5G όμως έρχεται απο το εύρος υψηλών συχνοτήτων, γνωστό και ως mmWave. Eδω έχουμε ταχύτητες που αγγίζουν τα 10GB/s και το εξωφρενικό latency που δεν φτάνει το 1ms. Απο την άλλη, οπως αναμένεται με υψηλές συχνότητες, η κάλυψη με αυτή τη μέθοδο είναι ελάχιστη, και η διείσδυση σε κτήρια σχεδόν ανέφικτη.

Αυτός είναι και ο λόγος που όσες εταιρίες αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το εύρος συχνοτήτων είναι αναγκασμένες να εγκαταστήσουν κεραίες σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις. Οι σταθμοί αναμετάδοσης για παράδειγμα που χρησιμοποιεί η Verizon ονομάζονται Small Cells, και έχουν μικρό μέγεθος, και μικρές απαιτήσεις σε ενέργεια, κάτι που κάνει την πυκνότερη εγκατάσταση τους, εύκολη.

To 5G στην Ελλάδα.

Το να συζητάμε για 5G δίκτυο στη χώρα μας, καταλαβαίνετε οτι είναι τουλάχιστον πρόωρο, αφού σε σαφώς πιο ανεπτυγμένες και απαιτητικές αγορές, όπως την Αμερικάνικη, την Ιαπωνική και αρκετές ακόμα Ασιατικές, το 5G θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα πιλοτικά, με την πλήρη εφαρμογή του να αναμένεται λίγο μετά τα μέσα στο 2020.

Στη χώρα μας, χωρίς να έχω κάτι επίσημο να βασιστώ, φαντάζομαι οτι τα πρώτα βήματα σε 5G δίκτυα χαμηλών συχνοτήτων θα γίνουν το 2020, με την χρήση δικτύων υψηλών συχνοτήτων που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, να μεταφέρετε τουλάχιστον 2 χρόνια ακομα στο μέλλον, ίσως και λίγο αργότερα.

Θα χρειαστεί να αλλάξω συσκευή;

Οπως καταλαβαίνετε για να έχετε πρόσβαση στα 5G δίκτυα και τα προτερήματά τους θα πρέπει να έχετε και κινητό με κεραία που να μπορεί να συνδεθεί σε αυτά. Σε αντίθεση με τα 4G τηλέφωνα που έκαναν την εμφάνιση τους αρκετά αργότερα απο την “αρχή” του 4G, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ελλείψει άλλως σημείων βελτίωσης , έχουν επικεντρωθεί εκεί.

Μετά απο το αγώνα για το ποιος θα έχει τα μικρότερα Bezels, ποιος θα έχει τις περισσότερες κάμερες, και ποιος θα αφαιρέσει τις περισσότερες χρήσιμες θύρες απο τα κινητά μας, έφτασε και ο μεγάλος αγώνας του ποιος θα κυκλοφορήσει το πρώτο 5G κινητό.

Μάλιστα εκτός του οτι για τουλάχιστον 1 χρόνο οποιος έχει 5G τηλέφωνο, θα το έχει χωρίς λόγο, η τεχνολογία για τις 5G κεραίες στα κινητά ειναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπερθέρμανσης, μεγάλης κατανάλωσης, και σημαντικά αυξημένου κόστους.

Ακόμα και έτσι ομως, ήδη έχουν Xiaomi, Samsung, Oneplus, LG, Motorola και ΖΤΕ έχουν επιβεβαιώσει οτι θα κυκλοφορήσουν 5G συσκευές στο πρώτο μισό του 2019.

To 5G είναι ίσως η πρώτη αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακου δικτύου, που ελάχιστα έχει να προσφέρει στις τηλεπικοινωνίες.

Οι αυξημένες ταχύτητες είναι καλοδεχούμενες, αλλα η πραγματική χρήση των προτερημάτων του 5G είναι στα γύρω γύρω. Απομακρυσμένος έλεγχος, ΑΙ,  εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, αλλα κυρίως, η πραγματική εξέλιξη του IoT που απαιτεί δεκάδες μικροσυσκευές να είναι σε συνεχή και άμεση επικοινωνία, είναι οι κυριότεροι τομείς που θα βγούν κερδισμένοι απο αυτή τη μετάβαση.

Πηγή: Android.gr - 28 Ιαν. 2019

Ταχύτητες όσον αφορά τη λήψη αλλά και την αποστολή δεδομένων που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας, τουλάχιστον μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των δικτύων 5ης γενιάς (5G) ξεκίνησε τελικώς λίγο νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε.

Οι υψηλές ταχύτητες είναι ένα πρώτο δείγμα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει αρκετά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων αν και την πρώτη διετία δεν θα πρέπει να περιμένουμε εντυπωσιακές διαφορές πέραν του ότι θα μπορούμε να «κατεβάζουμε» πιο γρήγορα δεδομένα στο smartphone μας και ενδεχομένως να είναι καλύτερη η ποιότητα της εικόνας μας στα conference calls που θα κάνουμε χρησιμοποιώντας το smartphone μας. Εφόσον, φυσικά, η περιοχή όπου βρισκόμαστε υπάρχει 5G κάλυψη από τον πάροχο μας.

Το 5G ήρθε νωρίτερα

Η πραγματοποίηση την περασμένη Τετάρτη (16/12) της δημοπρασίας για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο οι τρεις εταιρείες κινητής (Cosmote, Vodafone, Wind) που τις πήραν, έδωσε ουσιαστικά το σύνθημα για να ξεκινήσει η εποχή του 5G στην Ελλάδα.
Το συνολικό τίμημα για τις συχνότητες στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz έφθασε συνολικά στα 372 εκατ. ευρώ (Cosmote - 123 εκατ. ευρώ, Vodafone – 130 εκατ. ευρώ, Wind – 119 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται πως Cosmote και Vodadone θα καταβάλλουν όλο το τίμημα που τους αναλογεί, ενώ η Wind θα δώσει το 30% και τα υπόλοιπα σε 9 ετήσιες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο που ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2024.

Η εικόνα που υπήρχε ήταν πως η εμπορική λειτουργία των δικτύων 5G θα ξεκινούσε στις αρχές του 2021, δεδομένου κιόλας ότι οι συμβάσεις για την εκχώρηση των προαναφερθέντων συχνοτήτων δεν έχουν ακόμη υπογραφεί. Επιπλέον και οι τρεις πάροχοι δήλωναν ότι θα ξεκινήσουν την εμπορική διάθεση υπηρεσιών στις αρχές του 2021, χωρίς να προσδιορίζουν πιο ακριβή ημερομηνία.

Την περασμένη Πέμπτη (17/12), όμως, η Cosmote αποφάσισε να κάνει την έκπληξη και ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα την εμπορική λειτουργία του 5G δικτύου της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις. Η πρώτη βιντεοκλήση, πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία του ομίλου ΟΤΕ και της Deutsche Telekom.

Πρακτικά, η Cosmote αξιοποίησε συχνότητες στην περιοχή των 3,5 GHz, όπου μπορούν να λειτουργήσουν 5G δίκτυα, τις οποίες είχε αποκτήσει στο παρελθόν και οι οποίες προορίζονταν αρχικά για υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης και δίκτυα WiMax. Οι τεχνικοί της Cosmote είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες την αναβάθμιση των σταθμών βάσης και των κεραιοσυστήματων με 5G εξοπλισμό της Ericsson, ο οποίος είναι ο προμηθευτής τόσο τον «πυρήνα» (core) του δικτύου όσο και για το ασύρματο κομμάτι. Το αποτέλεσμα ήταν η Cosmote να ξεκινήσει αμέσως μετά τη δημοπρασία, έχοντας, μάλιστα, αρκετά ικανοποιητική κάλυψη.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Wind η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή (18/12) ότι ξεκινά και αυτή την εμπορική λειτουργία 5G δικτύου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά στη Vodafone, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση. Η Vodafone είχε κάνει γνωστό αμέσως μετά το πέρας της δημοπρασίας του φάσματος ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του δικτύου της τον Ιανουάριο του 2021.

Αξίζει να επισημανθεί πως Vodafone και Wind είχαν, επίσης, ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και αυτές την αναβάθμιση των δικτύων τους σε 5G. Σημειωτέον πω και οι δύο εταιρείες έχουν ως προμηθευτή για το core του δικτύου της την Ericsson, ενώ οι κεραίες -και στις δύο περιπτώσεις- είναι, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, από τη Huawei.

Οι περιοχές κάλυψης

Με βάση τις άδειες που έχουν οι εταιρείες κινητής, η υποχρέωση τους είναι να προσφέρουν κάλυψη με ελάχιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων 100 Mbps στο 60% του πληθυσμού της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία και στο 90% στην επόμενη εξαετία.

Οι στόχοι αυτοί αναμένεται να επιτευχθούν ενδεχομένως και νωρίτερα. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ είχε δηλώσει προ μερικών εβδομάδων ότι το πλάνο της Cosmote είναι να έχει φθάσει στο 50% πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι το τέλος του 2021. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, στο λανσάρισμα του 5G δικτύου της Cosmote, το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης είναι στα επίπεδα του 40%. Το 5G δίκτυο της Cosmote αυτή τη στιγμή καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, υπάρχει κάλυψη και σε άλλες πόλεις και πιο συγκεκριμένα στις Λάρισα, Βόλος, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη.
Όσον αφορά στη Wind, η κάλυψη αυτή τη στιγμή είναι σε περιοχές της Αθήνας (Σύνταγμα, Πειραιάς και νότια προάστια) και σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης και, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας ο ρυθμός επέκτασης θα είναι εξαιρετικά γρήγορος τις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν και τις υπόλοιπες συχνότητες οι εταιρείες κινητής αναμένεται να αυξηθεί και η κάλυψη αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημειωτέον πάντως πως το 5G για να λειτουργήσει σωστά και να μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα απαιτεί την εγκατάσταση πολλών μικρού μεγέθους κεραιών χαμηλής ισχύος, οι οποίες να συνδέονται με το δίκτυο «κορμού» του παρόχου μέσω οπτικών ινών. Γι’ αυτό και η ταχύτερη ανάπτυξη του ενσύρματου δικτύου οπτικών ινών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων θεωρείται κλειδί και για την καλύτερη υλοποίηση των δικτύων 5G.

Συσκευές

Στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν δεκάδες smartphones με δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 5G. Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι πως θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί από τους παρόχους για τη χωρίς προβλήματα λειτουργία στα δίκτυα τους.

Στην περίπτωση της Cosmote, η σχετική λίστα, η οποία θα διευρύνεται διαρκώς, περιλαμβάνει τα Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10.

Αντίστοιχα, η Wind ξεκινά με τα Xiaomi Mi 10T, το Xiaomi Mi10T Pro, το Xiaomi Mi10T Lite, το Huawei P40 DS και το Huawei P40 Pro DS. Σύντομα αναμένεται να προστεθούν τα Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, το Samsung Galaxy S20 Ultra κ.ά.

Όσον αφορά το κόστος απόκτησης αυτών των συσκευών, η πιο προσιτή είναι το Xiaomi Mi 10T Lite, το οποίο είναι στα επίπεδα των 350 ευρώ. Αναμένεται πάντως μέσα στους επόμενους μήνες να δούμε 5G συσκευές που θα είναι ακόμη πιο προσιτές. Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του 2021 το κόστος απόκτησης ενός 5G smartphone να έχει πέσει κάτω και από τα 200 ευρώ.

Πως το αξιοποιούμε αυτή τη στιγμή;

Το 5G χαρακτηρίζεται ως μία τεχνολογία που θα φέρει… επανάσταση. Ο λόγος είναι ότι έχει χαρακτηριστικά, τα οποία, αν αξιοποιηθούν σωστά από δημιουργούς εφαρμογών, υπηρεσιών και λύσεων, θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα μας.

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του 5G είναι: οι ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 10 Gbps σε επόμενη φάση, η εξαιρετικά χαμηλή απόκριση (latency) που μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 1-2 miliseconds (ms) όταν στο 4G είναι μεταξύ 30 και 50 ms, και η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών στην ίδια περιοχή. Αν και οι περισσότεροι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις υψηλότερες ταχύτητες, τα άλλα δύο χαρακτηριστικά είναι εκείνα που θα δώσουν τη δυνατότητα για υπηρεσίες και εφαρμογές όπως είναι η αυτόνομη οδήγηση, η επικοινωνία μέσω ολογραμμάτων και η χειρουργική εξ αποστάσεως.

Σε πρώτη φάση, πάντως, και τουλάχιστον για τα επόμενα 1-2 χρόνια, η βασική αξιοποίηση του 5G θα αφορά την ταχύτερη αποστολή και λήψη δεδομένων. Από τη στιγμή που ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του το δίκτυο της Cosmote, τα fora και τα social media στο Διαδίκτυο έχουν γεμίσει από δημοσιεύσεις χρηστών που δοκιμάζουν τις ταχύτητες που πιάνουν τα 5G smartphones τους. Θεωρητικά, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περιοχές που η ταχύτητα λήψης δεδομένων μπορεί να φθάσει ακόμη και το 1 Gbps, αλλά οι περισσότερες δημοσιεύσεις κάνουν λόγο για ταχύτητες μεταξύ 250 και 600 Mbps. Αν και υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ταχύτητες κινούνται πιο χαμηλά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας χρήστης θα μπορεί να «κατεβάζει» πιο γρήγορα δεδομένα, θα μπορεί να βλέπει 4K video στο YouTube χωρίς «σπάσιμο», όπως επίσης θα έχει και καλύτερα ποιότητα στην εικόνα που θα έχει στα conference calls που πραγματοποιεί. Επίσης, η χαμηλότερη απόκριση βοηθά στη βελτίωση της εμπειρίας σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αποστολή και λήψη δεδομένων. Ακόμη και όσον αφορά στο «ανέβασμα» video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο εξωτερικό έχει φανεί, μέχρι τώρα, ότι μία αρκετά δημοφιλής υπηρεσία είναι το αποκαλούμενο fixed wireless access (FWA). Πρόκειται για τις περιπτώσεις που οι χρήστες αντί να χρησιμοποιούν μία ενσύρματη ευρυζωνική σύνδεση στο σπίτι τους χρησιμοποιούν μία 5G σύνδεση.

Σημειωτέον πως τόσο η Cosmote όσο και η Wind δεν έχουν αλλάξει τις χρεώσεις τους. Κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος χρήστης έχει πρόγραμμα με απεριόριστο όγκο δεδομένων και στο σπίτι έχει καλή κάλυψη με 5G, θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταργήσει την ενσύρματη σύνδεση του και να χρησιμοποιεί το smartphone ως hotspot. Με τις ταχύτητες τόσο λήψης όσο και αποστολής δεδομένων να είναι πολύ καλύτερες ακόμη και από εκείνες που θα είχε με μία ενσύρματη σύνδεση στα 200 Mbps!

Τα επόμενα βήματα

Η πραγματικότητα είναι πως θα χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια ώστε να δούμε τις αλλαγές που θα φέρει το 5G, καθώς θα πρέπει να εμφανιστούν και οι εφαρμογές εκείνες που θα αξιοποιήσουν τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι τέτοιο θα αρχίσει να γίνεται πραγματικά ορατό προς τα μέσα της δεκαετίας, ενώ τονίζουν ότι απαιτείται η δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος, όπου τηλεπικοινωνίες και πληροφορική θα έρθουν ακόμη πιο κοντά. Συν ότι θα κληθούν μεγάλες αλλά και μικρές επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους να εμπλακούν στην ανάπτυξη εφαρμογών και λύσεων.

Για την Ελλάδα, το 5G θεωρείται μία μεγάλη ευκαιρία. Πρόσφατη μελέτη της ΕΥ για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει πως κατά την επόμενη δεκαετία (2021-2030) εκτιμώνται επενδύσεις ύψους 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς, αλλά και επιπλέον επενδύσεις 2,7 - 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥ, τα οφέλη των επενδύσεων αυτών για την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας, μεταφράζονται σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ – Gross Value Added, GVA), μεταξύ 7,3 - 12,4 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 50.000-69.000 νέων θέσεων εργασίας.

Η μελέτη της ΕΥ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, η χρήση υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές των ασύρματων δικτύων (Mobile Edge Computing), η επαυξημένη πραγματικότητα, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), και η ρομποτική. Αυτό θα επιτρέψει την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, όπως τα έξυπνα εργοστάσια και logistics, η «έξυπνη μετακίνηση» (smart mobility), η γεωργία ακριβείας, αλλά και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, οι έξυπνες πόλεις, κ.α.
Πολλές από αυτές τις εφαρμογές μοιάζουν ως να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουν πολλοί. Η αυτόνομη οδήγηση, για την οποία είναι κρίσιμης σημασίας η απόκριση των δικτύων να κυμαίνεται σε επίπεδα ελάχιστων ms, είναι κάτι που ήδη βλέπουμε. Στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού περιλαμβάνονται έργα όπως το 5G Corridors, το οποίο θα επιτρέψει να κινούνται φορτηγά χωρίς οδηγό στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους. Ακόμη, εκτιμάται ότι θα δούμε το 5G να χρησιμοποιείται εκτενώς για τη χρήση ρομπότ σε βιομηχανίες, ενώ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βέλτιστη αξιοποίηση του Internet of Things (IoT).

Μία άλλη ενδιαφέρουσα υλοποίηση αφορά τη δημιουργία ιδιωτικών δικτύων (private networks) σε χώρους όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, κάτι που γίνεται ήδη στην Ευρώπη και θα δούμε και στην Ελλάδα. Επίσης, στο χώρο της ενέργειας αναμένεται να δούμε τέτοιου τύπου ιδιωτικά δίκτυα.

Επίσης, μία από τις πρώτες εφαρμογές θα είναι το cloud gaming, όπου, επίσης, η χαμηλή απόκριση έχει ιδιαίτερη σημασία. Αρκετοί αναμένουν ακόμη ότι το 5G θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε χώρους εκδηλώσεων όπου η παρουσία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων έχει ως αποτέλεσμα τη συμφόρηση των δικτύων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 5G κάμερες για την καλύτερη κάλυψη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή 5G αισθητήρες για να λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο τα προπονητικά και ιατρικά επιτελεία δεδομένα για την κατάσταση των αθλητών. Ουσιαστικά, οι ιδέες είναι πολλές και ενδεχομένως να μην ξέρουμε ακόμη τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιήσει κανείς το 5G.

Το fund Φαιστός

Για την Ελλάδα, το 5G μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να βρεθεί στην πρωτοπορία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία του σχετικού οικοσυστήματος και η ανάπτυξη ιδεών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων με εξωστρεφή προσανατολισμό. Αυτός είναι και ο στόχος του επενδυτικού ταμείου (fund) με την επωνυμία «Φαιστός» το οποίο δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί μία αρκετά καινοτόμα ιδέα.

Το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για το 5G, δηλαδή 93 εκατ. ευρώ, θα οδεύσουν προς το Φαιστός, το οποίο βρίσκεται σε φάση στελέχωσης. Το πλάνο είναι το fund να συγκεντρώσει και άλλα κεφάλαια από ξένους θεσμικούς επενδυτές και δεν αποκλείεται το συνολικό ποσό να φθάσει στα 120 εκατ. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε εγχειρήματα, είτε startups είτε spin offs υφιστάμενων εταιρειών, τα οποία θα έχουν ως χαρακτηριστικό ότι θα αξιοποιούν τις δυνατότητες των 5G δικτύων. Αν το εγχείρημα αυτό πετύχει, τότε η Ελλάδα έχει μία μεγάλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το 5G για να βρεθεί μπροστά από πολλές άλλες χώρες όσον αφορά τον τομέα της ψηφιακής ανάπτυξης.

Υπό διερεύνηση οι επιπτώσεις των δικτύων 5G στην ανθρώπινη υγεία

Η επιστημονική κοινότητα επιδιώκει να διερευνήσει τα δίκτυα αυτά, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι δεν είναι επιβλαβή για την υγεία.

 

Η έλευση των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) για κινητά τηλέφωνα φέρνει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στην Ευρώπη, το δίκτυο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να εξαπλώνεται στην Ελβετία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Το δίκτυο πέμπτης γενιάς έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εκατό φορές πιο γρήγορο από το 4G. Αυτό θα επιτρέψει την ανάδυση νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, όπως για παράδειγμα τη σύνδεση των αυτοκινήτων στο διαδίκτυο και θα συμβάλλει στην εξέλιξη της ενισχυμένης ή (κατ’ άλλους) "επαυξημένης" πραγματικότητας (augmented reality). Είναι, επομένως, φανερό ότι οι υποσχέσεις του 5G σε τεχνολογικό επίπεδο είναι μεγάλες.

Η επιστημονική κοινότητα επιδιώκει να διερευνήσει τα δίκτυα αυτά, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι δεν είναι επιβλαβή για την υγεία. Το Σεπτέμβριο του 2017, γιατροί και επιστήμονες κυκλοφόρησαν το "5G Appeal", ένα ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις ενέργειες που αφορούν τα δίκτυα 5G, μιλώντας για τις επικείμενες επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, οι αλλαγές στις αποκρίσεις των κυττάρων στο άγχος και οι γενετικές βλάβες. Μέχρι τώρα, πάνω από 250 άτομα έχουν υπογράψει το συγκεκριμένο ψήφισμα. Τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Περιβάλλοντος των Βρυξελλών, Σελίν Φρεμό, ανέστειλε την ανάπτυξη ενός δικτύου 5G λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις του στην υγεία. Παράλληλα, το Μάιο, μια διαδήλωση στην Βέρνη της Ελβετίας κατάφερε να αποτρέψει την εγκατάσταση κεραιών δικτύου 5G σε ορισμένους δήμους.

Πόσο διαφορετικό είναι επομένως το δίκτυο 5G και ποιες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της χρήσης του στην υγεία;

"Στην πραγματικότητα η απάντηση είναι πολύ περίπλοκη", δηλώνουν οι ειδικοί.

"Έχουμε κάνει χιλιάδες έρευνες για τη σχέση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την ανθρώπινη υγεία", δήλωσε ο καθηγητής Νιλς Κούστερ, ιδρυτής και διευθυντής του ελβετικού ιδρύματος "ΙΤ’ΙS". O ίδιος υπήρξε συντονιστής του ερευνητικού σχεδίου "ARIMMORA", που εξέτασε τη σχέση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από τις γραμμές ρεύματος, με την παιδική λευχαιμία.

Τόσο τα κινητά τηλέφωνα όσο και οι κεραίες τηλεπικοινωνίας εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ανεξάρτητα από τη γενιά δικτύου. Συγκεκριμένα, εκπέμπουν μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία, η οποία βρίσκεται πολύ χαμηλά στο φάσμα των συχνοτήτων. Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές μεταδίδουν αυτόν τον τύπο της ακτινοβολίας, από τους φούρνους μικροκυμάτων μέχρι τις γραμμές ρεύματος.

Η μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία επιδρά στην υγεία με πολύ διαφορετικό τρόπο από την ιοντίζουσα ακτινοβολία, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στο φάσμα των συχνοτήτων και περιλαμβάνει τις ακτίνες Χ ή την πυρηνική ακτινοβολία, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν βλαβερές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Ακτινοβολία

Η μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να μας επηρεάσει με δύο τρόπους, σύμφωνα με τον Κούστερ. Ακριβώς όπως ένας φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει το φαγητό χρησιμοποιώντας μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί με το ανθρώπινο σώμα, όταν ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών εκπέμπει μεγάλη ποσότητα τέτοιας ακτινοβολίας.

Αυτό είναι καλά κατανοητό επιστημονικά και υπάρχουν σαφείς οδηγίες ασφαλείας, είπε ίδιος . Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), παγκόσμιο επιστημονικό όργανο, για παράδειγμα, έχει καθορίσει τα επιτρεπτά όρια της μη – ιοντίζουσας ακτινοβολίας και παρακολουθεί συνεχώς τα θερμικά της αποτελέσματα.

Ο δεύτερος τρόπος δεν είναι εξίσου κατανοητός και έχει να κάνει με το πώς η μη – ιοντίζουσα ακτινοβολία παρεμβαίνει στο βιολογικό μας επίπεδο.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών προκαλεί καρκίνο και ηλεκτροϋπερευαισθησία, κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν πονοκεφάλους και ναυτία αλλά και εξανθήματα που οι ερευνητές υποθέτουν ότι είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ο καθηγητής Κούστερ υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολύ λίγα σαφή επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η ακτινοβολία προκαλεί τα εκδηλωμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλεκτροϋπερευαισθησία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε ότι οι διπλές τυφλές μελέτες δεν φανέρωσαν καμία συσχέτιση.

Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο είναι δυσκολότερο να ερμηνευθούν. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες μεγάλης κλίμακας έδειξαν μικτά αποτελέσματα. Η πιο γνωστή είναι πιθανώς η μελέτη "Interphone" που έγινε σε 13 χώρες από το 2000 έως το 2006 με δείγμα περίπου 5.000 ασθενείς. Αυτή η μελέτη προσπάθησε να βρει συσχέτιση μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και καρκίνου.

Διαπιστώθηκε ότι "δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης γλοιώματος ή μηνιγγιώματος ανάλογα με τη χρήση κινητών τηλεφώνων". Για τους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν τα κινητά τηλέφωνα περισσότερο εκείνη την περίοδο, ωστόσο, υπήρχαν ορισμένες υποθέσεις υψηλότερων ποσοστών εμφάνισης γλοιώματος, αλλά δεν μπόρεσε να καθοριστεί αιτιώδης συνάφεια καθώς τα συνακόλουθα με την ανάλυση σφάλματα και οι αντίστοιχες μεροληψίες δεν αποκλείστηκαν.

Μερικές εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους από την ακτινοβολία. Αυτό οδήγησε τελικά τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) να ταξινομήσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ως παράγοντα "πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο".

Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας. Τα φύλλα αλόης, για παράδειγμα, βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Η δουλειά σε κομμωτήριο ταξινομείται σε μια υψηλότερη κατηγορία, η οποία χαρακτηρίζεται ως "δυνητικά καρκινογόνος για τον άνθρωπο" εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των κομμωτών με διάφορα χημικά προϊόντα.

Παρακολούθηση πορείας

Άλλες έρευνες διεξάγονται τώρα, όπως η έρευνα "COSMOS", που έλαβε χώρα στην Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία, τη Βρετανία, τη Δανία και τη Γαλλία.

"Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας παρακολουθούμε περίπου 290.000 ανθρώπους από όλη την Ευρώπη τους οποίους εξετάζουμε κάθε πέντε χρόνια", είπε ο Χανς Κρόμχόουτ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στον Ολλανδία, που δουλεύει για την έρευνα "COSMOS" στην Ολλανδία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να βρουν την πραγματική χρήση των κινητών τηλεφώνων των συμμετεχόντων, καθώς αυτοί είχαν δυσκολίες στο να αναφέρουν με ακρίβεια τα επίπεδα χρήσης τους.

Ο Κρόμχοουτ τονίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμα ευρήματα για τον καρκίνο, αλλά πρόσφατα μια έρευνα που έγινε στη Φιλανδία και τη Σουηδία έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο επίπεδο χρήσης του κινητού και τους πονοκεφάλους. Πιθανότατα όμως, αυτοί δεν οφείλονται στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, προσθέτει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, συμμετείχαν 21.049 Σουηδοί και 3.120 Φιλανδοί. Οι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίσουν τη χρήση του κινητού με την εμφάνιση πονοκεφάλου, ιγμορίτιδας και ακουστικών προβλημάτων.

Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που μιλάνε στο κινητό πάνω από 276 λεπτά σε εβδομαδιαία βάση ανέφεραν περισσότερους πονοκεφάλους. Φάνηκε, όμως, ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κινητά δικτύων δεύτερης γενιάς 2G (που εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία) δεν είχαν περισσότερους πονοκεφάλους από εκείνους με κινητά δικτύων τρίτης γενιάς 3G (που εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία).

Σύμφωνα με τον Κρόμχοουτ, ακόμα και αν διαπιστωνόταν ότι υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ αυτού του είδους ακτινοβολίας και του καρκίνου, η αιτία θα παρέμενε άγνωστη, δεδομένου ότι οι δυνητικές βιολογικές επιδράσεις αυτής της ακτινοβολίας δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

"Δεν έχουμε ακόμα έναν μηχανισμό που να εξηγεί γιατί το σώμα θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο", δήλωσε ο Κρόμχοουτ και πρόσθεσε: "Ελλείψει ενός βιολογικού μηχανισμού δεν μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη αιτιακή σχέση, γιατί απλά θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο που να προκαλεί τον καρκίνο".

Κύματα χιλιοστόμετρου

Από τότε που δημιουργήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Στις περισσότερες περιοχές οι συζητήσεις γύρω από το δίκτυο 5G είναι μια συνέχιση όλων αυτών των ήδη υπαρχουσών ανησυχιών, πράγμα που είναι λογικό. Η εκπεμπόμενη ποσότητα ακτινοβολίας των δικτύων πέμπτης γενιάς 5G θα είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με των δικτύων 4G, 3G και 2G, με μία όμως διαφορά: τα κύματα χιλιοστόμετρου.

Τα κύματα αυτά βρίσκονται πιο ψηλά στο φάσμα συχνοτήτων απ’ ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των τηλεπικοινωνιών, αν και ακόμα πρόκειται για μη – ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Τα κύματα χιλιοστόμετρου είναι μια υποκατηγορία της τεχνολογίας 5G, η οποία μπορεί να μεταφέρει περισσότερες πληροφορίες για μικρότερες βέβαια αποστάσεις. Προς το παρόν, αυτές οι συχνότητες δε χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, αν και στις ΗΠΑ οι μεγάλες εταιρείες τις χρησιμοποιούν για την κατασκευή των δικτύων πέμπτης γενιάς 5G. Ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει για τις επιδράσεις τους στην υγεία.

Συγκεκριμένα, αν και έχει βρεθεί ότι τα κύματα χιλιοστόμετρου δεν διαπερνούν το δέρμα στο ίδιο βάθος με τα κύματα χαμηλότερων συχνοτήτων, παρόλα αυτά, ενδέχεται να χρειάζεται να γίνει μια διαφορετική αξιολόγηση κινδύνου αυτών των κυμάτων για την εκτίμηση της επίδρασής τους στην επιφάνεια του δέρματος.

Ο Κρούστερ είπε: "Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε για την έκθεση σε κύματα χιλιοστόμετρου αλλά, είναι ανεύθυνο, ενώ δεν έχουμε επαρκή δεδομένα, να εκθέτουμε μεγάλες ομάδες ατόμων σε αυτά. Πρέπει, επομένως, να επενδύσουμε στην περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων αυτών των κυμάτων".

Ωστόσο, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά ενάντια σε αυτό το είδος έρευνας είναι ότι επηρεάζεται από τον ιδιωτικό τομέα. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με ακτιβιστές, χρηματοδοτούν συχνά την έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να την επηρεάσουν προς την κατεύθυνσή που τις συμφέρει. Ο καθηγητής Κούστερ αποδέχεται τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα και στη Σουηδία η έρευνα COSMOS χρηματοδοτείται εν μέρει από διάφορους φορείς κινητής τηλεφωνίας, με ένα επιστημονικό ινστιτούτο να ενεργεί ως "τείχος προστασίας" μεταξύ των ερευνητών και των εταιρειών.

Κατά τον ίδιο, τα αποτελέσματα μιας μελέτης δεν εξαρτώνται από το πού προέρχονται τα χρήματα αλλά από την ποιότητα της έρευνας.

"Θα ήταν καλό οι δημόσιοι οργανισμοί να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα για αυτό το ζήτημα (…) Με αυτόν τον τρόπο θα αποδίδαμε τυχόν αμφιβολίες στην αντικειμενικότητα των ερευνητών", δήλωσε ο καθηγητής Κρόμχοουτ, του οποίου η μελέτη COSMOS χρηματοδοτείται από την ολλανδική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει χρηματοδοτήσει ορισμένες φορές την έρευνα σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει σχέδιο της ΕΕ που να επικεντρώνεται στις επιπτώσεις του 5G στην υγεία.

Εφόσον δεν είμαστε σίγουροι για τις επιπτώσεις του 5G του στην υγεία, μήπως θα έπρεπε να το απαγορεύσουμε μέχρι να είμαστε, εφαρμόζοντας την αρχή της προφύλαξης; Η απάντηση, σύμφωνα και με τους δύο ερευνητές είναι "όχι".

"Αυτό θα ήταν υπερβολικό", δήλωσε ο καθηγητής Κρόμχοουτ. "Πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε και να παρατηρούμε αυτό το ζήτημα και να είμαστε σε επαγρύπνηση. Ωστόσο, η πλήρης απαγόρευση του δικτύου 5G θα ήταν υπερβολική και θα αποτελούσε ανάχωμα στην τεχνολογική καινοτομία. Επίσης δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση του καρκίνου του εγκεφάλου τα τελευταία 20 χρόνια, παρόλο που η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει αυξηθεί κατά πολύ".

Ο καθηγητής Κούστερ υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη επιστημονική έρευνα. "Όσο δεν υπάρχει συναίνεση στον επιστημονικό κόσμο, αποκλείεται να υπάρξει στον πολιτικό", είπε. "Όσο οι συνέπειες του 5G είναι ασαφείς, η συζήτηση για αυτό θα συνεχίζεται".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Nokia, μαζί με μια σειρά από άλλες εταιρείες, αλλά και πανεπιστήμια, αναλαμβάνουν το πρότζεκτ ονόματι «Hexa-X» (6G)

Ποιο 5G; H Nokia ετοιμάζεται για το 6G!

Στο «τιμόνι» ευρωπαϊκού πρότζεκτ με σκοπό την εισαγωγή του 6G τίθεται η Nokia.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε ανακοίνωσή της, η Nokia θα ηγηθεί μιας ομάδας εταιρειών και πανεπιστημίων σε ένα πρότζεκτ ονόματι «Hexa-X» που έχει σκοπό να εισάγει το δίκτυο 6G.

Η εν λόγω ομάδα περιλαμβάνει τη μακροχρόνια ανταγωνίστρια εταιρεία της Nokia, Ericsson AB, τις εταιρείες Orange SA και Telefonica SA, αλλά και τεχνολογικές εταιρείες όπως η Intel Corp aκαι η Siemens AG. Σε ό,τι αφορά το σκέλος της έρευνας, μέρος στο πρότζεκτ θα λάβουν πανεπιστήμια του Όουλου στη Φινλανδία και της Πίζα στην Ιταλία.

«Με τη Nokia στο ”τιμόνι”, το πρότζεκτ Hexa-X έχει στόχο να συνδέσει τον φυσικό, ψηφιακό και ανθρώπινο κόσμο, με σταθερό πυλώνα την ασύρματη τεχνολογία του μέλλοντος […]» σημειώνει μεταξύ άλλων η Nokia.

Το πρότζεκτ «Hexa-X» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2021 και θα έχει διάρκεια 2,5 έτη.

πηγή: spuntiknews.gr

Το Γλωσσάρι του 5G

Το 5G είναι η τεχνολογία ασυρμάτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που έχει έρθει και στη χώρα μας και θα αλλάξει άρδην τα όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αλλά και για τις εκπληκτικές ταχύτητες που θα επιτυγχάνουν οι συσκευές που θα συνδέονται στο νέο δίκτυο.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες λέξεις που πρέπει να έχουμε υπόψη μας για να μπορούμε να κατανοήσουμε εύκολα τους όρους αυτής της νέας τεχνολογίας.

4G

Προτού φτάσουμε στο 5G, ας μιλήσουμε για το 4G, το δίκτυο που είμαστε σήμερα. Αποτελεί την τέταρτη γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2010. Ενώ τα δίκτυα 3G ασχολήθηκαν κυρίως με τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου, το 4G ήταν το πρώτο που έδωσε έμφαση στις ταχύτητες δεδομένων συγκρίσιμες με αυτές της οικιακής ευρυζωνικής σύνδεσης την ADSL.

5G

Το 5G, αναφέρεται στην πέμπτη γενιά ασύρματης τεχνολογίας. Εάν το 4G έφερε υψηλότερες ταχύτητες, το 5G τις απογειώνει καθώς επιτρέπει την καλύτερη σύνδεση περισσότερων συσκευών, και με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε συσκευής αγγίζοντας ταχύτητες δικτύου 1Gbit LAN και ακόμη παραπάνω.

5G NR

Πολύ απλά το NR σημαίνει New Radio. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πολλά για αυτό πέρα ​​από το γεγονός ότι είναι το όνομα του προτύπου στο οποίο βασίζεται όλη η ασύρματη τεχνολογία μετάδοσης των δεδομένων.

Ωστόσο δεν αναφέρεται πουθενά αφού όλες οι εταιρείες όπως η AT&T και η T-Mobile αλλά και οι άλλοι μεγάλοι παίχτες ακολουθούν το 5G NR καθώς χτίζουν τα δίκτυά τους. Δεδομένου λοιπόν ότι όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο πρότυπο, πιθανότατα όλο και λιγότερο θα ακούσετε τον όρο NR καθώς είναι ο κοινός παρανομαστής για το δίκτυο 5G.

Latency (Καθυστέρηση)

Εάν η ταχύτητα είναι το Α τότε το Ω είναι το Latency. Η καθυστέρηση είναι ο χρόνος καθυστέρησης που μεσολαβεί όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ή ενεργοποιείτε ένα όπλο σε ένα παιχνίδι στην ουσία είναι ο χρόνος απόκρισης από τη στιγμή που στέλνει η συσκευή το αίτημα στο δίκτυο για να λάβει μια απάντηση. Πιθανότατα να έχετε παρατηρήσει κάποιο μικρό κολληματάκι όταν συνομιλείτε με κάποιον στο Zoom – αυτός είναι ο χρόνος καθυστέρησης καθώς τα σήματα ταξιδεύουν φυσικά σε μεγάλες αποστάσεις.

Αυτός ο χρόνος καθυστέρησης μπορεί να διαρκέσει περίπου 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου με τα τρέχοντα δίκτυα. Δεν φαίνεται και τόσο σπουδαίος, αλλά κάνει τη διαφορά εάν χρειάζεστε στιγμιαία απάντηση και όταν λέμε στιγμιαία μιλάμε για έναν gamer που παίζει Fortnite, πρέπει να ξέρει ότι ο χαρακτήρας του τραβάει πραγματικά πιστόλι όταν πατάει το κουμπί.

Με το 5G, αυτός ο λανθάνων χρόνος μειώνεται σε μόλις 1 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Συχνότητα

Η συχνότητα αναφέρεται ως «ψυχή της βιομηχανίας ασύρματων δικτύων». Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα ραδιοκύματα είναι παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνετε ραδιοφωνικά σήματα και ακούτε ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό σας. Στο 5G βέβαια δεν χρειάζεται να συντονίσετε το τηλέφωνό σας σαν ένα ραδιόφωνο για να συνδεθείτε σε διάφορα κανάλια – το τηλέφωνό σας έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί αυτόματα την κατάλληλη συχνότητα.

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν κάποιες συχνότητες για τη μεταφορά δεδομένων μέσω του αέρα και με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία γίνεται ολοένα καλύτερη και πιο αποτελεσματική σε αυτήν τη διαδικασία.

Οι πάροχοι φυσικά έχουν ο καθένας τους τη δική τους συχνότητα η οποία τροφοδοτεί παλαιότερα δίκτυα 3G και 4G. Ωστόσο, οι εταιρείες επιδιώκουν να διασφαλίσουν περισσότερες συχνότητες για να επιτρέψουν μια ευρύτερη διάθεση του 5G.

Γενικά να ξέρετε ότι όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα που μπορείτε να επιτύχετε.

Αντίθετα, όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια που μπορείτε να επιτύχετε.

Millimeter wave – Ηλεκτρομαγνητικά μικροκύματα

Το νέο σε όλη την ιστορία είναι το ηλεκτρομαγνητικό μικροκύμα 5G (millimetre waves) 5G, το οποίο περιλαμβάνει τα mmWave και Ultra Wideband 5G.

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ένα φάσμα υψηλής συχνότητας. Το εύρος των μικροκυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 24 gigahertz και 100 gigahertz. Κάθε φορά που κάποιος μιλά για τις τρελές ταχύτητες που πιάνετε με το 5G, αναφέρεται συχνά στο 5G που τρέχει σε αυτό το είδος φάσματος.

Η κύρια διαφορά είναι ότι το mmWave χρησιμοποιεί πολύ υψηλές συχνότητες για τη μετάδοση περισσότερων δεδομένων.

Ένα μόνο πρόβλημα είναι ότι το millimetre δεν έχει μεγάλη εμβέλεια γι αυτό και το mmWave 5G απαιτεί πολλές περισσότερες τοποθετήσεις κεραιών.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν “ωχ θα ψηθεί ο εγκέφαλος μας παίρνοντας μία μεγάλη δόση ακτινοβολίας”, όμως η υποβάθμιση του σήματος κάνει τα επίπεδα ακτινοβολίας εντελώς ασφαλή.

Low Band – Χαμηλή συχνότητα

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν ζώνες χαμηλής συχνότητας για χρόνια για να τροφοδοτούν δίκτυα 3G και 4G που χρησιμοποιούμε σήμερα. Μεγάλο μέρος του δικτύου 4G στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, λειτουργεί στο φάσμα των 700 megahertz. Η βιομηχανία του 5G χρησιμοποιεί ραδιοκύματα χαμηλής ζώνης επειδή κυρίως ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να επηρεάζονται από εμπόδια, εξ’ ου και οι τηλεοπτικές μας δέκτες και οι συχνότητες που χρησιμοποιούν οι αναμεταδότες είναι στο φάσμα των 700 Mhz.

Midband – Μεσαία συχνότητα

Η ζώνη αυτή είναι το “απόλυτο σημείο” διότι επιτυγχάνει και ταχύτητα αλλά και εμβέλεια.

Οι περισσότεροι από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο καιροφυλακτούν θα λέγαμε γι αυτές τις συχνότητες αφού το μεγαλύτερο μέρος το καταλαμβάνουν τα ραδιοφωνικά σήματα παγκοσμίως και γι αυτό επέλεξαν να επενδύσουν στην τεχνολογία high band. Υψηλή συχνότητα

Δεν υπάρχει απαραιτήτως μια ζώνη φάσματος που να είναι καλύτερη από την υπόλοιπη. Όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να επενδύσουν και στις τρεις ζώνες για να προσφέρουν πλήρη κάλυψη.

Sub-6 GHz

Το Sub-6Ghz είναι ένας όρος που γενικά ομαδοποιεί τις χαμηλές και τις μεσαίες συχνότητες. Όταν μερικοί από τους πρώτους παρόχους μιλούσαν για mmWave, το Sub-6 έγινε η εναλλακτική λύση για το 5G που έδινε τη δυνατότητα μία καλή εναλλακτική λύση όσον αφορά τη συχνότητα διάθεσης της τεχνολογίας.

5G Ε

Το 5G E φέρνει υψηλότερες ταχύτητες, αλλά όχι το είδος των πραγματικών πλεονεκτημάτων που θα προσφέρει το 5G. Το αφήνουμε προς το παρόν.

5G UWB (ή 5G UW) και 5G Plus

Η Verizon και η AT&T το καθένα έχουν τη δική τους διαφορετική (αλλά πραγματικά, την ίδια) ονομασία για 5G με βάση το mmWave είναι στην ουσία 5G με άλλα λόγια.

DSS (Dynamic spectrum sharing)

Η δυναμική κοινή χρήση φάσματος ας το πούμε έτσι απλά στα Ελληνικά, ή καλύτερα το DSS, επιτρέπει σε έναν πάροχο να χρησιμοποιεί συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούνται στο 4G. Εάν δηλαδή ένα ασύρματο δίκτυο μοιάζει με αυτοκινητόδρομο με πολλές λεωφόρους κυκλοφορίες τότε το DSS θα επιτρέπει σε έναν πάροχο να χρησιμοποιήσει αυτές τις λεωφόρους επικοινωνίας είτε για 4G είτε για 5G με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες.

5G SA

Γνωστό ως αυτόνομο 5G, αυτό είναι ένα δίκτυο 5G που δεν βασίζεται στη ραχοκοκαλιά ενός δικτύου 4G LTE. Tα δίκτυα «5G SA», η αλλιώς “True 5G” μπορούν να επιτύχουν χαμηλό latency με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες

5G NSA

Η πρώιμη μορφή των δικτύων 5G, 5G non-standalone (5G NSA) χρησιμοποιεί τεχνολογία LTE, ενώ επιτρέπει στους παρόχους να χρησιμοποιούν μερικά από τα πρώτα πλεονεκτήματα του 5G ειδικά όταν πρόκειται για ταχύτητα.

Small cell

Η παραδοσιακή κάλυψη προέρχεται συνήθως από γιγάντιους πύργους γεμάτους με διαφορετικά ραδιόφωνα και κεραίες. Αυτές οι κεραίες μπορούν να μεταδίδουν σήματα σε μεγάλη απόσταση, οπότε δεν χρειάζεστε πολλά από αυτά. Τα Small Cells είναι το αντίθετο: Ασύρματοι αναμεταδότες σε μεγέθους σακιδίου που μπορούν να κρεμαστούν ή να τοποθετηθούν σε ήδη υπάρχουσες κολώνες φωτισμού, κ.λ.π. στο δρόμο σε μικρές αποστάσεις για να μεταδώσουν ένα σήμα 5G και αν επιτύχουν την ανάλογη ταχύτητα.

Οπότε η ιδέα είναι απλή περισσότεροι αναμεταδότες, σε κοντινές αποστάσεις για τη δημιουργία ενός πυκνού δικτύου.

MIMO

Συντομογραφία multiple input, multiple output.” “πολλαπλή είσοδος, πολλαπλή έξοδος”. Βασικά, είναι η διαδικασία κατά την οποία το κινητό έχει περισσότερες κεραίες για να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη σύνδεση του στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη σύνδεση και γρηγορότερο δίκτυο Gigabit LTE.

Οι εταρείες αναπτύσσουν αυτό που είναι γνωστό ως 4×4 MIMO, στο οποίο τέσσερις κεραίες είναι εγκατεστημένες σε ένα τηλέφωνο.

Carrier aggregation

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να δεσμεύσουν διαφορετικές ζώνες ραδιοσυχνοτήτων και να τις συνδέσουν, έτσι ώστε τηλέφωνα όπως το Samsung Galaxy S8 να επιλέγουν αυτόματα την πιο γρήγορη και αποσυμφορημένη συχνότητα. Σκεφτείτε το ως αυτοκινητόδρομο με τρεις λωρίδες με τα αυτοκίνητα να μπορούν να μπαινοβγαίνουν σε κάθε λωρίδα που έχει τη λιγότερη κίνηση.

Αυτό συχνά αναφέρεται ως dual connectivity διπλή συνδεσιμότητα.

QAM

Τεχνικός όρος απλά δίνει καλύτερο έλεγχο στην μεταφορές δεδομένων βελτιστοποιώντας την απόδοση.

Gigabit LTE (LTE Advanced)

Το Gigabit LTE, επίσης γνωστό ως LTE Advanced, είναι στην ουσία τα θεμέλια και ο πρόδρομος του 5G. Τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης που επιτυγχάνει πολύ υψηλότερες ταχύτητες στο υπάρχον δίκτυο LTE .

Beam forming – Διαμόρφωση δέσμης

Αυτός είναι ένας τρόπος για να κατευθύνετε σήματα 5G σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, επιτυγχάνοντας καλύτερη συνδεσιμότητα.

Unlicensed spectrum

Όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βασίζονται σε αυτό που είναι γνωστό ως αδειοδοτημένο φάσμα, το οποίο κατέχουν και έχουν αγοράσει από τις αρμόδιες αρχές.

Όμως με το 5G τα πράγματα αλλάζουν καθώς για να επιτευχθούν οι ταχύτητες που υπόσχεται πρέπει να δεσμευθούν άλλες συχνότητες που είναι ήδη πιασμένες.

Αλλά ας μη ξεφύγουμε, ο όρος αυτός σημαίνει ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μετακινούνται σε ένα δημόσιο φάσμα συχνοτήτων χωρίς άδεια, παρόμοιο με το είδος των ελεύθερων σημάτων χρησιμοποιούν τα δίκτυα Wi-Fi.

Ωστόσο αυτό εγκυμονεί κινδύνους καθώς είναι λιγότερο ασφαλές αφού οι συχνότητες αυτές δεν ελέγχονται.

Network slicing – Τεμαχισμός δικτύου

Το γνωστό Διαίρει και Βασίλευε.

Κάθε συσκευή έχει διαφορετικές απαιτήσεις έτσι με αυτήν την τεχνική μπορεί να απομονωθούν ορισμένα μεμονωμένα επίπεδα συχνοτήτων και να διατεθούν σε αυτές τις συσκευές για το το είδος της σύνδεσης που τις χρειάζονται.

Για παράδειγμα, η ήδη υπάρχουσα κεραία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προσφέρει χαμηλότερη ισχύ και πιο αργή σύνδεση όταν συνδεθεί σε αυτήν ένας αισθητήρας που είναι συνδεδεμένος σε έναν μετρητή νερού στο σπίτι σας, από έναν αισθητήρα σε ένα αυτοκινούμενο όχημα όπου εκεί η ταχύτητα και η άμεση απόκριση παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Η "Σκοτεινή" Πλευρά του 5G

Καθηγητές κρούουν τα τύμπανα του κινδύνου

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr/ygeia/6174424_i-skoteini-pleyra-toy-5g-oi-patrinoi-anisyhoyn-kathigites-kroyoyn-ta-tympana-toy

Την Τρίτη 15 Μαίου στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «η Σκοτεινή Πλευρά του 5G». Η διοργάνωση έγινε από την πρωτοβουλία  «Επιτροπή Πολιτών για την Προστασίας της Υγείας από την Η/Μ Ακτινοβολία» και οι Πατρινοί πολίτες ανταποκρίθηκαν με την μεγάλη και ενθουσιώδη προσέλευση τους να ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα της αγοράς Αργύρη με αρκετούς συμπολίτες μας να παρακολουθούν με ενδιαφέρον επί τρίωρου ακόμα και όρθιοι καταδεικνύοντας την ανησυχία τους και την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση.

Ομιλητές ήταν οι ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ PHD, Καθηγητής βιοχημείας Παν/μίου Πατρών-Τομέας Γενετικής Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ MD, παιδαιματολόγος – παιδοογκολόγος, Δ/ντής Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων Π & Α Κυριακού, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας και ο  ιατρός ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, Εντατικολόγος – Δ/ντης ΕΣΥ ΜΕΘ Παίδων Ρίου έκανε την εισαγωγή. Συντονιστής της συζήτησης και μέλος της Επιτροπής Πολιτών ήταν ο ιατρός Τάσος Γιακουμής, Γεν. Ιατρός, μέλος ΕΙΝΑ

Τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε  είναι τα εξής:

Ο βομβαρδισμός διαφήμισης τον τελευταίο καιρό για το 5G συντελεί εν μέρει στην παραπλάνηση του κοινού τόσο για το πραγματικό όφελος όσο και για τις επιπτώσεις στην υγεία.  Ενώ αναφέρεται ότι η εκπομπή κάθε κεραίας θα είναι χαμηλότερης έντασης, τεχνηέντως ή/και από άγνοια δεν αναφέρεται ότι το 5G για να λειτουργήσει θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον 4G δίκτυο, μικρό μόνο μέρος του δικτύου οπτικών ινών ενώ ταυτόχρονα  θα εγκαταστήσει χιλιάδες (στην κυριολεξία)  νέες κεραίες με επακόλουθο την υπερέκθεση όλων μας στην Η/Μ.

Οι ανεξάρτητες έρευνες από τους επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η συνεχής έκθεση στην ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων (2G-3G-4G) προκαλεί σωρεία προβλημάτων στην υγεία μας όπως μεταβολή στην φυσιολογική έκφραση των γονιδίων, οξειδωτικό στρες, φλεγμονώδεις διεργασίες γεγονός που έχει αναγκάσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κατατάξει την Η/Μ ακτινοβολία των ασύρματων επικοινωνιών  στις δυνητικά καρκινογόνες.  Σε αντίθεση, οι έρευνες που χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες/παρόχους δεν παρουσιάζουν επιπτώσεις στην υγεία αποφεύγοντας όμως να δεσμευθούν για την 100% ασφάλεια τους.

Όταν μιλάμε για  την εφαρμογή δικτύου 5G και του Internet of Things (IoT), βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα γιατί κανείς δεν γνωρίζει το πλήρες φάσμα συχνοτήτων  που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και το πραγματικό μέγεθος του ηλεκτρομαγνητικού νέφους. Επί της ουσίας το «5G ψάχνει πόλεις για τα πειράματα του».

Οι πολίτες ζητούν από τους θεσμικούς φορείς περισσότερη ανεξάρτητη ενημέρωση,  ανοικτές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου και έλεγχο της υποχρεωτικής έκθεσης τους στην Η/Μ ακτινοβολία.

Το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πληροφορικής Β. Θωμόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος. Ν. Σκιαδαρέσης, εκπρόσωπος τύπου της Ι. Μητροπόλεως Πατρών, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Α. Μαστοράκου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Α. Ζούπας, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαίας) Δ. Ζιαζιάς η Ομοσπονδία Γονέων Δυτ. Ελλάδος, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πατρών, η ΟΙΚΙΠΑ και ο σύλλογος «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»

Αναλυτικότερα  οι ομιλίες:

Τάσος Γιακουμής – Συντονιστής της Εκδήλωσης, μέλος της επιτροπής πολιτών

Ενημέρωσε για τον σκοπό της εκδήλωσης που δεν είναι άλλος από την νηφάλια και ψύχραιμη ενημέρωση σχετικά με την επίπτωση στην υγεία από την ανθρωπογενή χρήση της Η/Μ ακτινοβολίας και ιδιαίτερα του “5G”. Επίσης έκανε σύντομη αναφορά στα κινήματα ευαισθητοποιημένων πολιτών και στις δράσεις τους αλλά και στις πρωτοφανείς διώξεις εναντίον τους.

Ανδρέας Ηλιάδης, Εντατικολόγος – δ/ντης ΕΣΥ ΜΕΘ Παίδων Ρίου

Κάνοντας την εισαγωγή προ των κεντρικών ομιλητών, έθιξε την υπερβολική διαφήμιση μέσω δημοσιευμάτων και εκδηλώσεων σχετικά με το σχεδιαζόμενο πιλοτικό πρόγραμμα στην Πάτρα που ενώ υπόσχεται νεωτερικότητα, ανάπτυξη και επιχειρηματικά οφέλη, τεχνηέντως  ασχολήθηκε ελάχιστα (και πολλές φορές καθόλου) με τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων όπως τα παιδιά. Επίσης επιμελώς αποκρύπτεται ότι το 5G ενώ θα γεμίσει κεραίες την πόλη, εκ προδιαγραφής θα χρειάζεται και το 4G δίκτυο για να λειτουργήσει, άρα δεν έρχεται να αντικαταστήσει αλλά να προσθέσει ακτινοβολία στο ήδη υπάρχον Η/Μ νέφος.

Ο κος Ηλιάδης ως παιδίατρος με άριστη φήμη στην τοπική κοινωνία ως γιατρός και ως άνθρωπος, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι στην υπό εξέταση σύμβαση δεν υπάρχει καμία οδηγία για την ασφάλεια των πολιτών ούτε και μέριμνα για την μη ανάπτυξη κεραιών κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ. Κλείνοντας απαίτησε ολοκληρωμένες μελέτες ασφαλείας από τις εταιρείες παρόχους και  ζήτησε από τον Δήμο Πατρέων και τον Ιατρικό Σύλλογο να προφυλάξουν τους πολίτες.

«Δεν επιθυμώ το πιλοτικό πρόγραμμα 5G στην πόλη μου»

«Όλοι έχουμε ευθύνη και όλοι θα λογοδοτήσουμε για τα παιδιά μας» ήταν δύο χαρακτηριστικές φράσεις του  ιατρού Ηλιάδη τελειώνοντας την εισαγωγή του.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ  ΟΜΙΛΗΤΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ PHD, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ
Βιολογικό Παν/μίου Πατρών - Τομέας Γενετικής Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης, Επιστημονικός Συνεργάτης ICEMS / Διεθνούς Επιτροπής για την Ασφάλεια της Η/Μ Ακτινοβολίας

“Τεχνολογικά υπερτιμημένο το 5G”

“Σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα, το φάσμα συχνοτήτων του 5G έχει δείξει ότι προκαλεί βιολογικές βλάβες»

«Η κάθε κεντρική πύλη, από τις 10 που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο 5G της Πάτρας, θα χρησιμοποιεί 5.000 μικρότερες κεραίες, κι επομένως συνολικά θα χρησιμοποιούνται 50.000, για την κάλυψη αυτού του δικτύου»

«Το 5G εγκαθίσταται αρχικά σε επιλεγμένες πόλεις διεθνώς για την ολοκλήρωση των δοκιμών ανάπτυξής του»

Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, το 5G είναι συνδεδεμένο με σκάνδαλα καταστρατήγησης των διεθνών προτύπων ασφαλείας. Οι υπάρχουσες έρευνες για το φάσμα συχνοτήτων που χρησιμοποιεί το δίκτυο 5G έχουν δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας βλαπτικές επιπτώσεις στην υγεία όπως μεταβολή στην φυσιολογική έκφραση των γονιδίων, οξειδωτικό στρες, φλεγμονώδεις διεργασίες κ.α.. Λόγω του ίδιου μικροκυματικού χαρακτήρα του 5G με το δίκτυο 4G, αναμένεται να συνεισφέρει στον αυξημένο παιδικό αυτισμό, λόγω της αφύσικης υπερδραστηριότητας του εγκεφάλου που προκαλείται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των μικροκυματικών ασύρματων δικτύων.

Υπό περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση είναι ο βαθμός που θα επηρεαστεί η ανθρώπινη φυσιολογία και το περιβάλλον και αυτό γιατί στην πλήρη ανάπτυξη του το 5G - με βασικό όχημα το λεγόμενο Internet of Things (IoT) όπου όλα τα αντικείμενα, που θα χρησιμοποιούμε στον ιδιωτικό χώρο μας από το μπουκάλι γάλα έως τα φάρμακα και το προσωπικό τσιπάρισμά μας, θα έχουν ενσωματωμένο μικροτσιπ με πομπό και δέκτη που θα επικοινωνεί σε μόνιμη βάση με τις κεραίες του δικτύου -  θα δημιουργήσει ένα ασύλληπτο σε πυκνότητα ηλεκτρομαγνητικό νέφος υπεράνω, εντός και εκτός των χώρων διαβίωσης και εργασίας, με άγνωστες, αλλά προδιαγεγραμμένες, επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Έθιξε και τις πολιτικές προεκτάσεις του 5G αφού με την πλήρη ανάπτυξη του IoT, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ιδιωτικής ζωής, και της σημερινής τυπικής δημοκρατίας, θα είναι ευάλωτα …

Ο καθηγητής προέβη και σε μία καταγγελία που χρήζει περαιτέρω έρευνας από τις αρμόδιες αρχές. Μας αποκάλυψε ότι ήδη και εν αγνοία των πολιτών, λειτουργούν 2 κεντρικές πύλες 5G, μία στο Ρίο και μία στην Πάτρα συνδεδεμένες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, με 10.000 μικροκεραίες … Χωρίς να ερωτηθούμε …

Κλείνοντας, δήλωσε ότι η τεχνολογία 5G είναι υπερτιμημένη και ενημέρωσε τους πολίτες ότι υπάρχουν έτοιμες ή σύντομα διαθέσιμες και πολύ πιο πρωτοποριακές τεχνολογίες  που λειτουργούν με ασφάλεια για την υγεία και τα προσωπικά δεδομένα μικρότερο κόστος. Εναλλακτική του 5G είναι η τεχνολογία του ασύρματου δικτύου Επικοινωνιών Ορατού Φωτός (με εναλλακτικό του WiFi το  “Light-Fi”), που έχει αναπτυχθεί σε ερευνητικό ίδρυμα της Γερμανίας με υπεύθυνο μάλιστα Έλληνα συνάδελφό του. Ακόμα και αυτή όμως θα ελεγχθεί για την εξακρίβωση της 100% ασφάλειας της, κάτι που δεν έχουν τολμήσει να κάνουν οι  πάροχοι του 5G.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ MD, ΠΑΙΔΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Δ/ντής Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων Π & Α Κυριακού, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ)

«Η  Η/Μ ακτινοβολία είναι ρυπαντής του περιβάλλοντος»

«Η πλειοψηφία των Ελλήνων ανησυχεί για την Η/Μ ακτινοβολία αλλά είναι πρώτοι στην ΕΕ στην χρήση κινητού»

«Έως την ηλικία των  10 ετών απαγορεύεται η χρήση κινητού»

Ο ιατρός μίλησε με γλαφυρό τρόπο για τις επιπτώσεις γενικότερα της ανθρωπογενούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  μέσω των συσκευών καθημερινής χρήσης και επικοινωνίας. Ενώ επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής αντιστοίχιση των καρκίνων εγκεφάλου με την επίδραση Η/Μ ακτινοβολίας δεν απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο να αποδειχθεί στο μέλλον. Ενημέρωσε το κοινό ότι η παρατεταμένη έκθεση σε Η/Μ ακτινοβολία και ιδιαίτερα από μικρή ηλικία έχει συσχετιστεί με υπογονιμότητα, νευρολογικές διαταραχές, διανοητικά και καρδιολογικά προβλήματα, πονοκέφαλο, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης κ.α.

Έθεσε προ των ευθυνών τους ίδιους τους πολίτες, καυτηριάζοντας την αυξημένη εξάρτηση ιδιαίτερα των νέων ηλικιακών ομάδων από τα τεχνολογικά μέσα ασύρματης επικοινωνίας όπως το κινητό, ipad κλπ. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση κινητού από τα παιδιά τους. Έως την ηλικία των  10 ετών απαγορεύεται η χρήση κινητού, από τα 10 και έως και την εφηβεία η χρήση θα πρέπει να περιορίζεται στα τηλέφωνα ανάγκης και μόνο …

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος  Ιατρικού Συλλόγου Πατρών :

Η  κ. Μαστοράκου  σε παρέμβασή της πρότεινε στην επιτροπή πολιτών να απευθύνουν τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους στην ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) ως τον αρμόδιο φορέα ελέγχου και εποπτείας εκ μέρους της πολιτείας.

Πρωτοπρεσβύτερος. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Ἐκπρόσωπος Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών:

Ο πατήρ Νικόλαος Σκιαδαρέσης μετέφερε το ενδιαφέρον της Ι. Μητροπόλεως των Πατρών και την ευαισθησία της στο ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. «Δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η δυσμενής επίπτωση από την Η/Μ ακτινοβολία … Τα οικονομικά συμφέροντα να υπαχθούν στον Άνθρωπο και την Υγεία του» τόνισε ο σεβασμιότατος .

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος:

«Ο πολύ μεγάλος μας φόβος είναι αν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα φορέας όπως ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που να τολμήσει να τοποθετηθεί ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα»

«Μάθαμε για την πρόταση πιλοτικής εφαρμογής του 5G προ σαράντα ημερών και θα κληθώ πολύ σύντομα να ψηφίσω ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο 5G.  Γίνεται πρωτοφανής επίθεση στον Δήμο Πατρέων γιατί καθυστερεί την εφαρμογή του και την ανάπτυξη της πόλης. Η ανάπτυξη όμως δεν είναι πολιτικά ουδέτερη και συνήθως γίνεται εις βάρος των πολλών και προς το συμφέρον των ολίγων. Όσοι αρθρογράφησαν αδιακρίτως υπέρ του 5G δεν είναι ειδικοί – κάποιοι δε, μπορούν να χαρακτηριστούν αναπτυξιολάγνοι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι αδήλωτες στην ΕΕΑΕ, αυξομειώνουν την ένταση τους όταν γίνεται μέτρηση ακτινοβολίας από τις αρχές.»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κώστας Μπουρδούλης (πρ. πρόεδρος δημ. Συμβουλίου): «Οι απόψεις διίστανται. Πρέπει να γίνουν και άλλες εκδηλώσεις για την ασφάλεια του 5G που θα συμμετέχουν και ειδικοί των θετικών επιστημών και όχι μόνο των επιστημών υγείας»

Φώτης Λεπίδας (Νομικός): «Σε θέματα ασφάλειας των τεχνολογικών μέσων, ισχύει η αρχή της προφύλαξης, την οποία έχει ψηφίσει η Ελλάδα στα διεθνή φόρα. Αντί οι εταιρείες να δηλώνουν ότι δεν έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στην υγεία από τις μελέτες που χρηματοδοτούν, οφείλουν να προσκομίσουν αποδείξεις ότι είναι 100% ασφαλές το 5G προτού να εφαρμοστεί η υποχρεωτική έκθεση των πολιτών στην ακτινοβολία τους» ....

Εφόσον η Η/Μ ακτινοβολία των ασύρματων επικοινωνιών κατατάσσεται από τον ΠΟΥ στις δυνητικά καρκινογόνες, κάλεσε τους θεσμούς να υπερασπιστούν, ως οφείλουν, την αρχή της πρόληψης, να υπερασπιστούν τους πολίτες της Πάτρας και να μην ενδώσουν στην περαιτέρω εξάπλωση του ηλεκτρομαγνητικού νέφους.

Σπυριδωνίδης Αλέξανδρος, (Καθηγητής Αιματολογίας - Υπεύθυνος Μ.Μ.Α.Κ. -Παν/κο Νοσ. Ρίου): «Ο ανθρώπινος οργανισμός κάθε λεπτό που περνάει επιδιορθώνει βλάβες στο γενετικό του υλικό από μεταλλάξεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Η/Μ ακτινοβολία των 4G/5G πολλαπλασιάζει τον αριθμό των μεταλλάξεων με ενδεχόμενο ο οργανισμός μας να μην προλαβαίνει να κάνει τις επιδιορθώσεις του – Δεν επιθυμώ να ζω σε ένα τέτοιο Η/Μ νέφος»

Συμπαράσταση στους διωκόμενους πολίτες της Αγυιάς

Δεκάδες συμπολίτες υπέγραψαν δήλωση συμπαράστασης στους 3 πολίτες της Έξω Αγυιάς που δικάζονται στις 25 Μαΐου γιατί κινητοποιήθηκαν ενάντια στις κεραίες της οδό Γιαννίδου τους προηγούμενους μήνες. Ακολουθεί το κείμενο:

“Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους τρεις κατοίκους της Έξω Αγυιάς που διώκονται γιατί συμμετείχαν σε κινήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην οδό Γιαννίδου.

Κρίνουμε ότι η δίωξη και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας αυτοί, στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τα κινήματα των γειτονιών της Πάτρας προκειμένου να καμφθούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην αυθαιρεσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αυτές είναι που «φυτεύουν» κεραίες κατά το δοκούν και βομβαρδίζουν ανεξέλεγκτα με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς καν να μας ρωτήσουν.

Ζητάμε την άμεση άρση των κατηγοριών από τους τρεις της Αγυιάς.”

 

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ 5G

Pathologia.eu - Πρότυπη Ομάδα Κλινικής Παθολογίας

Το 5G, δηλαδή η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας, υπόσχεται υψηλότερες ταχύτητες επικοινωνίας, ωστόσο αρκετοί οργανισμοί υγείας έχουν αναδείξει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του. Μία πρόσφατη μελέτη από το National Agency for Health Security (ANSES) της Γαλλίας στις 3 Φεβρουαρίου τόνισε ότι υπάρχουν «σημαντικές ελλείψεις για τις επιδράσεις της νέας αυτής συχνότητας στην υγεία»

Το 5G, δηλαδή η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας, υπόσχεται υψηλότερες ταχύτητες επικοινωνίας, ωστόσο αρκετοί οργανισμοί υγείας έχουν αναδείξει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του.

Μία πρόσφατη μελέτη από το National Agency for Health Security (ANSES) της Γαλλίας στις 3 Φεβρουαρίου τόνισε ότι υπάρχουν «σημαντικές ελλείψεις για τις επιδράσεις της νέας αυτής συχνότητας στην υγεία», ενώ άλλοι οργανισμοί προειδοποίησαν ότι μέχρι να έχουμε σαφείς απαντήσεις πρέπει να σταματήσει η χρησιμοποίηση του 5G.

Δεκαπλάσιο Εύρος Ζώνης Συχνοτήτων

Στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη αρκετές πόλεις που έχουν κάλυψη με 5G και η χρησιμοποίησή του αναμένεται να επεκταθεί σε πολύ περισσότερες μέχρι το τέλος του 2020. Η αγορά είναι μεγάλη, ωστόσο, όπως φαίνεται υπάρχουν κίνδυνοι. Το Communications and Postal Services Regulatory Authority ανακοίνωσε ότι το εύρος ζώνης συχνοτήτων του 5G είναι 10 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό του 4G, ενώ και η πυκνότητα των συνδέσεων, δηλαδή ο αριθμός των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα, είναι επίσης δεκαπλάσια.

Ως αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα που θα οδηγούνται αυτόματα, «συνδεδεμένες πόλεις», ρομποτικά συστήματα που θα ελέγχονται από απόσταση, και πολλά άλλα. Το 5G θα επηρεάσει και τον τομέα της υγείας αρχικά με δύο τρόπους. Αρχικά, θα επιτρέψει την ευρύτερη εφαρμογή της τηλεϊατρικής, κάτι που σίγουρα είναι θετικό. Ωστόσο, οι επιδράσεις των νέων αυτών συχνοτήτων στην υγεία του ανθρώπου δεν είναι ακόμη γνωστές.

Το ANSES της Γαλλίας τόνισε ότι τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του μεγάλου αυτού τεχνολογικού άλματος στην υγεία είναι πολύ περιορισμένα. Οι επιστήμονες του οργανισμού αυτού συνεχίζουν τις έρευνες και θα δημοσιεύσουν περισσότερα αποτελέσματα μέσα στο 2021.

Δεν είναι Μόνο οι Κεραίες

Για τη λειτουργία του, το 5G θα χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες συχνότητες. Αρχικά, θα χρησιμοποιήσει τα 3.5 GHz για τα κινητά τηλέφωνα και, μετά από μερικά χρόνια, τα 26 GHz για την επικοινωνία ανάμεσα στις συνδεδεμένες συσκευές.

Οι συχνότητες αυτές είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα στα smartphones και τα WiFi. Καθώς το εύρος των ηλεκτρομαγνητικών κυάτων είναι μικρότερο, ο αριθμός των κεραιών που χρειάζονται για να μεταδοθεί το σήμα θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί.

Για την Dr Annie Sasco, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. «Οι κεραίες θα είναι μικρότερες και θα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, ωστόσο θα έχουν μικρότερο μέγεθος. Θα πρέπει επίσης οπωσδήποτε να τοποθετηθούν μέσα σε πόλεις. Οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα παιδιά και οι έγκυες, θα επηρεαστούν άμεσα».

Ο Yves Le Dréan, ένας βιολόγος από το Research Institute for Health, Environment and Work, αναδεικνύει επίσης του κινδύνους της ηλεκτρομαγνητικής «ρύπανσης». Όπως δήλωσε, «το 5G δεν θα αντικαταστήσει τα 2G, 3G και 4G, αλλά θα προστεθεί σε αυτά. Η ανάπτυξη του 5G θα αυξήσει την έκθεση του πληθυσμού στη ρύπανση αυτή και ακόμα δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα επηρεάζει την υγεία».

«Το 5G στη συχνότητα των 3.5 GHz είναι αρκετά κοντά στο 4G, το οποίο χρησιμοποιεί συνήθως 1.8-2.5 GHz, επομένως εφόσον τηρηθούν οι κανονισμοί, πιθανώς δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.

Οι Έρευνες Καθησυχάζουν

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες στη μελέτη του ANSES, «οι περισσότερες έρευνες έχουν εστιάσει σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητες κάτω από τα 3 GHz, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εκτίθεται σε συχνότητες αυτού του βαθμού».

Στο εύρος αυτό οι περισσότερες έρευνες δεν παρατηρούν κινδύνους, εκτός από συγκεκριμένα άτομα που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για αρκετές ώρες. Συγκεκριμένα, σε αυτούς που υπερβαίνουν τις 1640 ώρες έκθεσης στο κινητό τηλέφωνο, παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος νευρώματος στο ακουστικό νεύρο και γλοιώματος. Για τον παραπάνω λόγο, από το 2011, το International Agency for Research on Cancer έχει τα παραπάνω ηλεκτρομαγνητικά κύματα ραδιοσυχνοτήτων ως δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Διάφορες έρευνες έχουν παρατηρήσει αλλαγές στη φυσιολογία της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τον ύπνο. Σε μία μελέτη του ANSES που δημοσιεύτηκε στο 2018, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται hands-free, ενώ στα παιδιά η χρήση κινητού τηλεφώνου απαγορεύεται.

Δερματική Έκθεση

Μέχρι τα 10 GHz, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν μπορούν να φτάσουν βαθιά στο σώμα, καθώς απορροφώνται από τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος. Υπάρχουν, ωστόσο, επιδράσεις στα δερματικά κύτταρα και τις νευρικές απολήξεις που καταλήγουν στο δέρμα; «Αρχικά θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η έκθεση αυτή είναι ακίνδυνη, τουλάχιστον στα πειραματόζωα», είπε η Dr Sasco.

Ο μοναδικός γνωστός κίνδυνος προς το παρόν είναι θερμικός και αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας στα μόρια του νερού. Στις ΗΠΑ, έχουν εξεταστεί πειραματικά όπλα (μη θανατηφόρα) που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα υψηλές συχνότητες (πάνω από 94 GHz). «Τα όπλα αυτά δημιουργούν αίσθηση αντίστοιχη με τη βουτιά σε νερό 70 βαθμών Κελσίου», είπε ο Yves Le Dréan, τονίζοντας ωστόσο, ότι η οι συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για το 5G είναι πολύ χαμηλότερες και επομένως δεν θα υπάρχουν θερμικές επιδράσεις, εφόσον τηρηθούν οι διεθνείς διατάξεις.

Όταν όμως το 5G ενισχυθεί στα 26 GHz, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις. Συχνότητες αυτού του επιπέδου (24-30 GHz) χρησιμοποιούνται μόνο στα αεροδρόμια και συγκεκριμένα στα μηχανήματα που ελέγχουν τους επιβάτες για μέταλλα. Η έκθεση στις συχνότητες αυτές στο επίπεδο που γίνεται στο αεροδρόμιο δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία των επιβατών, ωστόσο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η έκθεση από το 5G θα είναι εξίσου ασφαλής.

Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία

Τι θα συμβεί λοιπόν κατά την έκθεση του πληθυσμού στο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον του 5G;

«Βραχυπρόθεσμα, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία», είπε ο Yves Le Dréan. «Ωστόσο, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι η έκθεση αυτή είναι ασφαλής μακροπρόθεσμα. Πιθανώς υπάρχουν άτομα με συγκεκριμένα γενετικά αλληλόμορφα που τους καθιστούν περισσότερο ευάλωτους σε αυτό το είδος έκθεσης. Αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα».

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρώτη νόσος που συνδέεται με ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία ανακαλύφθηκε το 2018.

Τον Ιανουάριο του 2019, το European Commission ζήτησε να επανεξεταστούν οι κίνδυνοι από το 5G και εξέδωσε σαφείς οδηγίες μέχρι να έχουμε νέα δεδομένα.

Επιφυλακτικότητα και Αιτήσεις Αναστολής από Αρκετούς Οργανισμούς

Γάλλοι επιστήμονες, αλλά και ορισμένες ΜΚΟ που ασχολούνται με το περιβάλλον έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους της τεχνολογίας 5G.

Οι οργανισμοί Agir pour l’Environment και PRIARTEM από τη Γαλλία ανακοίνωσαν στις 27 Ιανουαρίου ότι έχουν στείλει αίτηση στην κυβέρνηση της Γαλλίας με σκοπό να ανασταλεί η διαταγή της 30ης Δεκεμβρίου του 2019 που εκκίνησε το διαμοιρασμό των συχνοτήτων στους παρόχους.

«Το κράτος εκθέτει τον πληθυσμό σε περιβαλλοντική ρύπανση της οποίας οι επιδράσεις στην υγεία δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς», είπαν οι δύο οργανισμοί σε μία κοινή ανακοίνωση.

Το Νοέμβριο του 2018, επιστήμονες και πολίτες από διάφορες χώρες ξεκίνησαν μία προσπάθεια με σκοπό «να ανασταλεί η χρησιμοποίηση του 5G τόσο στη γη όσο και στο διάστημα». Στις αρχές του 2020, η καμπάνια αυτή είχε συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 200.000 υπογραφές.

«Πριν εκθέσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών του πλανήτη σε νέες συχνότητες που δεν έχουν μελετηθεί ακόμα, θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουμε κάνει έστω και λίγες έρευνες», είπε η Dr Sasco, μία επιδημιολόγος που ασχολείται με την έρευνα για τον καρκίνο και υποστηρίζει την παραπάνω προσπάθεια. «Μία προσωρινή αναστολή, όπως για παράδειγμα αυτή που έγινε για τους GMO (τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς) θα μας δώσει λίγο χρόνο για να γίνουν έρευνες», πρόσθεσε.

Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν γίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελβετία, η εγκατάσταση 10.000 νέων κεραιών δημιούργησε ανησυχίες για τον κίνδυνο έκθεσης στις νέες αυτές ραδιοσυχνότητες. Μία αίτηση για την προσωρινή αναστολή του 5G συγκέντρωσε συνολικά σχεδόν 40.000 υπογραφές. Ως αποτέλεσμα, στο Vaud, μία ορεινή περιοχή στη Δυτική Ελβετία, σταμάτησε προσωρινά η εγκατάσταση νέων κεραιών για το 5G.

Βιβλιογραφία: Medscape

ΠΗΓΗ: http://pathologia.eu/eswterikh-pathologia/poso-epikindyno-einai-to-5g-gia-thn-ygeia/

ΕΛΛΑΔΑ - 5G δίκτυα: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός

Αυτές είναι οι συχνότητες που πήραν οι COSMOTE, VODAPHONE και WIND

Η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, μετά από έξι γύρους υποβολής προσφορών.


Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, κατακυρώθηκε στις εταιρίες COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος στις ως άνω ζώνες. Το κατακυρωθέν τίμημα και από τις τρεις εταιρίες που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται συνολικά σε 372.261.153 ευρώ.

Συνολικά κατακυρώθηκαν στις τρείς συμμετέχουσες εταιρίες τα εξής τμήματα ραδιοσυχνοτήτων:

 • COSMOTE:

  • δεκαπέντε (15) τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz με τίμημα 30.705.000 ευρώ
  • δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 700 MHz με τίμημα 50.578.000 ευρώ
  • τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 2 GHz με τίμημα 35.270.000 ευρώ
  • δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 26 GHz με τίμημα 6.481.000 ευρώ

και συνολικό τίμημα 123.034.000 ευρώ.

 • VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ:

  • δεκατέσσερα (14) τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz με τίμημα 37.516.000 ευρώ,
  • δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 700 MHz με τίμημα 51.060.000 ευρώ
  • τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 2 GHz με τίμημα 35.120.000 ευρώ
  • δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 26 GHz με τίμημα 6.480.000 ευρώ

και συνολικό τίμημα 130.176.000 ευρώ.

 • WIND:

  • δέκα (10) τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz με τίμημα 30.306.051 ευρώ
  • δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 700 MHz με τίμημα 50.080.051 ευρώ
  • τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 2 GHz με τίμημα 35.420.000 ευρώ
  • ένα (1) τμήμα στη ζώνη των 26 GHz με τίμημα 3.245.051 ευρώ

και συνολικό τίμημα 119.051.153 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία, που οριστικοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, με δικά της μέσα, κατά τρόπο διαφανή και αποδοτικό και σύμφωνα με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα που τηρήθηκε με συνέπεια. Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία ήταν πλήρως συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημοπρασίας με την κατακύρωση των ως άνω φασματικών περιοχών αναμένεται να προσφέρει σημαντικότατα οφέλη για την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή, αλλά και ανοίγοντας το δρόμο για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές. Πέραν όμως των ανωτέρω, το σωρευτικό όφελος εκτιμάται πως θα είναι πολλαπλάσιο, καθώς η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς αναμένεται να επηρεάσει ριζικά ευρύ πλήθος διαστάσεων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.

 

ΠΗΓΗ: https://news.xiaomi-miui.gr/eett-5g-network-cosmote-vodafone-wind-54811-2/

Χρησιμοποιούμε Επιστημονικά Όργανα Wavecontrol - Για Αξιόπιστες Μετρήσεις και Σοβαρά Αποτελέσματα... Για Πραγματικές Μετρήσεις Συχνοτήτων 5G όλου του φάσματος ! Ακόμα και στην High Band 5G (Μικροκυματικές Συχνότητες Υψηλού Φάσματος έως και 30GHz), Η μοναδική ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα που μπορεί να μετρήσει αξιόπιστα συχνότητες 5G - έως και 40GHz !

TOP