Μετρήσεις Υπεριώδους Ακτινοβολίας UVA - UVB - UVC

Υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Α (UVA) Υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Β (UVB) Υπεριώδης ακτινοβολία τύπου C (UVC)

διάγραμμα μέτρησης υπεριώδους ακτινοβολίας

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ UVA UVB UVC (215-315nm)

Υπεριώδης ακτινοβολία

Το φάσμα της ορατής ακτινοβολίας.
Υπεριώδης ακτινοβολία ονομάζεται η περιοχή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της οποίας το μήκος κύματος στο κενό κυμαίνεται περίπου μεταξύ 380 και 60 νανομέτρων

Υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας

UV-A: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ 315 και 400 νανόμετρα. Είναι το πιο ακίνδυνο είδος.

Υπεριώδης ακτινοβολία τύπου A (UVA) η οποία έχει μήκος κύματος 400-320 νανόμετρα (nm). Η UVA είναι ημεγαλύτερη πηγή ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια της γης και διεισδύει αρκετά κάτω από τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Οι εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, λαμβάνουν 18 φορές πιο πολύ ενέργεια από την UVA παρά από την UVB. Το 48% της ετήσιας δόσης της UVA λαμβάνεται κατά το καλοκαίρι και το 52% κατά τον υπόλοιπο χρόνο. Η UVA (σε αντίθεση με την UVB), δεν φιλτράρεται από τα τζάμια των παραθύρων και είναι σχετικά ανεπηρέαστη από το υψόμετρο και τις ατμοσφαιρικέςσυνθήκες

προστασία από υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία UVA UVB UVC

UV-B: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ  280 και 315 nm. Αυτή προκαλεί το μαύρισμα, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Β (UVB). Η UVB (320 – 290 nm) φτάνει σε μικρότερα ποσά στην επιφάνεια της γης λόγω της απορρόφησης μεγάλου μέρους της από τη στοιβάδα του όζοντος. Και πάλι όμως αρκεί για να προκαλέσει ζημιά. Το 72%της ετήσιας δόσης UVB λαμβάνεται το καλοκαίρι και το 28%λαμβάνεται κατά τον υπόλοιπο χρόνο. H UVB προκαλεί περισσότερες βλάβες στα εξωτερικά τμήματα του ματιού (δηλαδή στον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό), επειδή αυτά την διηθούν για να προστατεύσουν το εσωτερικό του ματιού. Προκαλεί επίσης βλάβες στα βλέφαρα καθώς και εγκαύματα στο δέρμα (η UVA δεν προκαλεί εγκαύματα).

υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία UVA UVB UVC

UV-C: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ 40 nm και 280 nm . Είναι το πιο επικίνδυνο είδος της υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς με αυτήν έχουν επιτευχθεί εργαστηριακά μεταλλάξεις.

Υπεριώδης ακτινοβολία τύπου C (UVC). Η UVC (290 – 200 nm) είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το δέρμα, αλλά απορροφάται ολοκληρωτικά από το όζον της στρατόσφαιρας και δεν φτάνει στην επιφάνεια της γης.

Κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος
Φτάνει στη γη μέσω της επανεκπομπής της από τη στρατόσφαιρα. Είναι επικίνδυνη ακτινοβολία και το στρώμα του όζοντος προστατεύει την επιφάνεια της γης από αυτήν.
Αυτός είναι ο λόγος που η τρύπα του όζοντος είναι σοβαρό οικολογικό πρόβλημα.

Όταν η υπεριώδης ακτινοβολία αλληλεπιδράσει με το DNA προκαλεί μια αναδιάταξή του όπου υπάρχουν δύο συνεχόμενες βάσεις θυμίνης δημιουργώντας τα διμερή θυμίνης.
Tο σχήμα του DNA αλλάζει τοπικά στο σημείο όπου σχηματίζονται τα διμερή, με αποτέλεσμα οι πολυμεράσες τόσο του DNA όσο και του  RNA να τα προσπερνούν, αλλάζοντας με αυτό το τρόπο το πλαίσιο ανάγνωσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεταλλάξεων.
Οι οργανισμοί έχουν αναπτύξει αρκετούς διαφορετικούς μηχανισμούς για να επιδιορθώσουν τα διμερή θυμίνης, όπως το ένζυμο φωτοϋλάση που ενεργοποιείται με μπλε ακτινοβολία και διαχωρίζει τα διμερή. Άλλοι μηχανισμοί αποκόπτουν το σημείο που σχηματίστηκαν τα διμερή και η DNA πολυμεράση συμπληρώνει τις ελλιπείς βάσεις.
Η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να προστατεύει και να αποκαθιστά τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν αντιδράσεις φωτοευαισθησίας στην έκθεση σε ακτινοβολία UV (photosensitivity) λόγω γενετικών-μεταβολικών ιδιαιτεροτήτων ή χρήση φαρμάκων.Γενικά, όσο μικρότερο το μήκος κύματος, τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι από την έκθεση σε ακτινοβολία UV.

υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία UVA UVB UVC

Ηλιακή ακτινοβολία και μάτια

Η υπεριώδης ακτινοβολία φθάνει στα μάτια σας κυρίως μέσω αντανάκλασης σε επιφάνειες, όπως είναι η άσφαλτος, η άμμος, το νερό, το γυαλί και το χιόνι (οι σκιέρ που «τυφλώνονται» προσωρινά (για 24-48 ώρες) εάν μείνουν χωρίς τα γυαλιά τους στα χιόνια, στην πραγματικότητα παθαίνουν φωτοκερατίτιδα, μία φλεγμονή του επιφανειακού κερατοειδούς χιτώνα του ματιού που είναι ανάλογη του δερματικού εγκαύματος).
Μέσα στο μάτι, ο φακός και ο κερατοειδής χιτώνας φιλτράρουν την UV ακτινοβολία, αλλά με το πέρασμα του χρόνου όμως αυτή η διήθηση προκαλεί φθορές στα μάτια. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τον φακό, ο οποίος έπειτα από χρόνια απορρόφησης της UV ακτινοβολίας αποκτά κιτρινωπό χρώμα και θολώνει (αυτό είναι ο καταρράκτης).
Ο φακός είναι η δομή του ματιού που εστιάζει το φως για να φθάσει σε συγκεκριμένες θέσεις του αμφιβληστροειδούς – του χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και περιέχει τα κύτταρα-υποδοχείς των οπτικών ερεθισμάτων. Με την εστίαση αυτή, τμήμα της UV ακτινοβολίας φθάνει και στο πίσω μέρος του ματιού, όπου επίσης μπορεί να προκαλέσει βλάβες.

Απόρροια της οξείας έκθεσης είναι τα εγκαύματα στα βλέφαρα, η φωτοκερατίτιδα (φλεγμονή στον κερατοειδή και η φωτοεπιπεφυκίτιδα - φλεγμονή στον κερατοειδή επιπεφυκότα).
Η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πτερύγιο (είναι η εμφάνιση ενός σάρκινου μορφώματος που αρχίζει από την εσωτερική γωνία του ματιού), καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμη και καρκίνο στο δέρμα γύρω από τα μάτια, στα βλέφαρα ή στο εσωτερικό των ματιών.
Για τις βλάβες από οξεία έκθεση ακόμη και ένα μεσημέρι στην παραλία δίχως γυαλιά ηλίου και καπέλο είναι αρκετό για να υποστεί λ.χ. ένας ευαίσθητος άνθρωπος έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα, το οποίο πιθανώς θα αντιληφθεί το βράδυ, μετά την επιστροφή του στο σπίτι και τη νυκτερινή κατάκλιση, όταν θα ξυπνήσει από έντονους πόνους στο μάτι.
Οι μακροπρόθεσμες βλάβες, από την άλλη πλευρά, δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου δρώντας αθροιστικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που εκτίθενται δίχως προστασία τα μάτια στην υπεριώδη ακτινοβολά οι νέες βλάβες προστίθενται στις προηγούμενες.

επιπτώσεις ηλιακής ακτινοβολίας στα μάτια

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση στην Ηλιακή ακτινοβολία

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για βλάβες τόσο από οξεία όσο και από χρόνια έκθεση ανήκουν όσοι έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα και ανοικτόχρωμα μάτια, τα βρέφη, τα νήπια και τα μικρά παιδιά, καθώς και οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στα μάτια για καταρράκτη, όσοι έχουν κάνει φωτοδυναμική θεραπεία για εκφύλιση ωχράς κηλίδας και όσοι παίρνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία (όπως ορισμένα αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά).
Ακόμη, όσοι εργάζονται σε υπαίθριους χώρους το μεσημέρι (αγρότες, ψαράδες, οικοδόμοι κ.α.), όσοι εργάζονται σε χώρους με τεχνητές πηγές της UV και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι λάτρεις των θαλάσσιων και των χειμερινών σπορ (αρκετά συχνά 20άρηδες λάτρεις του σέρφινγκ εμφανίζουν πτερύγιο).

ηλιακή ακτινοβολία UVA UVB UVC

Πήγες υπεριώδους ακτινοβολίας στα εργαστήρια

Οι κύριες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας στα εργαστήρια είναι οι μικροβιοκτόνοι λαμπτήρες και οι τράπεζες υπεριώδους ακτινοβολίας.

Οι τράπεζες υπεριώδους ακτινοβολίας εκπέμπουν ακτινοβολία UV-B (312nm) που είναι επικίνδυνη για το δέρμα και τα μάτια. Η σωστή χρήση επιβάλει το ακρυλικό καπάκι της συσκευής να είναι κλειστό όταν παρατηρούμε τη γέλη, να φοράμε ποδιά (η ακτινοβολία δεν διαπερνά τα ρούχα), γάντια και προστατευτικά γυαλιά.

Ο θάλαμος νηματικής (στρωτής) ροής (laminar flow) έχει μικροβιοκτόνο λάμπα που εκπέμπει UV-C (253,7nm). Η χρήση της λάμπας με σκοπό την αποστείρωση του χώρου εργασίας του θαλάμου γίνεται για 5-10 λεπτά και αφού ειδοποιηθούν οι συνάδελφοι να μην βρίσκονται τριγύρω. Μετά την αποστείρωση ο χώρος να αεριστεί επειδή η ακτινοβολία UV-C παράγει όζον.

Προσωπικός, προστατευτικός από τις ακτινοβολίες, εξοπλισμός

Ο ακόλουθος εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τις εργασίες με πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.

  • Απορροφητικά γυαλιά ηλίου, γυαλιά οράσεως με UV φίλτρο, φακοί επαφής με UV φίλτρο, γυαλιά ασφαλείας ή ασπίδα προσώπου.
  • Γάντια
  • Ποδιές ή φόρμες εργαστηρίων.
  • Κατάρτιση
όργανα μέτρησης ηλιακή ακτινοβολίας (υπεριώδης)

Α. Αναλυτικά Μετρήσεις

1) Σημεία ελέγχου:

Για τις Χαμηλές συχνότητες εκτιμώνται σε σημεία μετρήσεις του χώρου σας

Για την περεταίρω γνώση για έκθεση σε UV Ηλίου για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθησία του Ξενοδοχείου για το πελατολόγιό του.

2) Εκπόνηση μελέτης η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α) Αποτύπωση των μετρήσεων ανά σημείο  ώστε να γνωρίζετε απόλυτα την ωριαία έκθεση σε UVA UVB UVC ακτινοβολία

β) Θα δοθεί επιπλέον χάρτης (εκτός αυτών με τις απόλυτες τιμές) με χρωματικό κώδικα στους οποίους θα χαρακτηρίζονται οι περιοχές που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, όπως προκύπτουν από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές συστάσεις υγείας για χώρους γραφείων η χώρους φύλαξης ευαίσθητου υλικού.

3) Η μελέτη να περιλαμβάνει προτάσεις με πίνακες  των υπερβάσεων, στα σημεία που θα εντοπισθούν.

Τα πιο κάτω σχεδιαγράμματα δείχνουν πηγές EMF χαμηλών συχνοτήτων: UVA / UVB / UVC

Η μελέτη θα εκπονηθεί και θα υπογραφεί από 4 επιστήμονες τουλάχιστον 2 από την ομάδα LAZER του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έναν μαθηματικό ένα από το επιστήμης υπολογιστών και έναν περιβαλλοντολόγο φυσικό.

Ενημερωτικοί σύνδεσμοι για την Υπεριώδη Ακτινοβολία:

Υπεριώδης ακτινοβολία

Υπεριώδης ακτινοβολία (wikihealth)

Global Solar Ultraviolet Index (UVI)

Προστατευθείτε από την ηλιακή ακτινοβολία

Οι επιπτώσεις της Ηλιακής Ακτινοβολίας στα μάτια και την όραση μας

Ηλιακή ακτινοβολία: Δείτε αναλυτικά όλες τις επιπτώσεις της στο δέρμα μας

Ήλιος: σύμμαχος ή εχθρός;

ηλιακή ακτινοβολία UVA UVB UVC
όργανα μέτρησης υπεριώδους ακτινοβολίας
όργανα μέτρησης υπεριώδους ακτινοβολίας
Aktinovolia.gr Μετρήσεις, Θωρακίσεις και προστασία από κάθε ακτινοβολία
TOP